Les convocatòries d'ocupació pública de la Generalitat se suspenen "temporalment" per la crisi econòmica, segons va aprovar ahir el Govern presidit per Artur Mas, decisió que afectarà directament tots els catalans que s'estaven preparant per a oposicions.

"No es faran noves convocatòries fins que no hi hagi una situació econòmica diferent", va explicar en la roda de premsa posterior al Consell Executiu el portaveu del Govern i secretari general de presidència, Francesc Homs.

La suspensió no afectarà les convocatòries anunciades per als Mossos d'Esquadra i els docents, tot i que en els dos casos el Govern ja ha anunciat que les places a concurs es reduiran substancialment.

Pel que fa als Mossos, s'ha passat d'oferir 800 places a només 600, que es recuperaran els anys vinents. Sobre els docents, en total sortiran a concurs en els pròxims mesos 1.245 places de funcionaris, un 70 per cent menys de les previstes inicialment i que s'havien consensuat amb les centrals sindicals del sector.

El Govern precisa que aquestes mesures s'emmarquen en el pla d'austeritat, que s'aixecaran quan l'economia remunti, i que no afectarà les places que estiguin resoltes. El Consell Executiu també va aprovaren la reunió setmanal celebrada al Palau la modificació del règim jurídic del personal assessor dels grups parlamentaris. Fins ahir, aquest personal només podia ser funcionari, i ara podrà ser eventual.

Més retallades

La Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat va comunicar ahir formalment als sindicats que retallarà un 61% l'oferta de places d'oposició a Secundària, passant de les 3.196 compromeses pel conseller Ernest Maragall a 1.245, les que es convocaran aquest any.

El responsable d'ensenyament públic del sindicat Comissions Obreres, Àngel Garcia, va criticar ahir que aquesta retallada no està justificada per la situació econòmica i que la Conselleria ha argumentat que és l'única, juntament amb la d'Interior, que ha obert convocatòries de places públiques -amb els Mossos d'Esquadra.

A la reunió de la taula sindical, la Conselleria va plantejar la dada als sindicats USTEC·STEs, CCOO, ASPEPC-SPS i UGT, assegurant que en dues setmanes aquesta convocatòria de places es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i que els exàmens es realitzaran a final de juny.