El secretari de Família de la Generalitat, Ramon Terrassa, va avisar ahir que serà «molt difícil» mantenir les ajudes a famílies amb fills de 0 a 6 anys i va explicar que la Generalitat es planteja restringir-les a les famílies més necessitades.

En declaracions a l'emissora Rac1, Terrassa va declarar que «serà molt difícil poder mantenir aquest tipus d'ajudes tal com han estat els últims anys».

Fins ara, les famílies amb fills de fins a tres anys rebien una ajuda universal de 625 euros a l'any i les famílies monoparentals i les nombroses amb fills entre tres i sis anys rebien una subvenció de 745 euros.

«Tant de bo puguin seguir sent universals, però en les circumstàncies actuals serà difícil, que consti que no estic dient que desapareixeran», va aclarir Terrassa, que no va descartar començar a aplicar canvis aquest mateix any.

Nivell de renda

El Departament de Benestar i Família vol «prioritzar les ajudes a les famílies que realment ho necessiten», segons Terrassa, que va aclarir que els criteris per rebre o no la subvenció serien el nivell de renda o el tipus de família.

Actualment, el Departament deu 150 milions d'euros i unes 150.000 famílies estan pendents de rebre les ajudes, algunes d'elles des de l'any 2009, ha informat Terrassa.

Segons el secretari de Família, «la major part» d'aquests 150 milions d'euros que es deuen en concepte d'ajudes «no estaven comptabilitzats» en els pressupostos de 2010 i «hauran d'assumir-se en el pressupost de 2011», va detallar.

Terrassa va aclarir que la decisió de restringir les ajudes no es prendrà fins que s'elaborin i s'aprovin els pressupostos de 2011.

«Tot depèn dels diners disponible, i per això no em puc comprometre en cap data», va postil·lar Terrassa, que va afegir que «en les circumstàncies actuals, en els anys 2011 i 2012 serà difícil mantenir» les subvencions al nivell actual.

Més reaccions

En la mateixa línia, el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va plantejar ahir que davant la crisi econòmica i els compromisos adquirits per l'anterior executiu, algunes ajudes ja no seran universals i els ciutadans les cobraran segons els ingressos que obtinguin.

Cleries va deixar clar a Tarragona que per aquestes circumstàncies el Govern es replantejarà totes les prestacions, amb noves variables i criteris, en el pressupost d'aquest any 2011, entre elles el cobrament d'algunes ajudes, no especificades, que ja no seran universals sinó que es concediran en funció dels ingressos dels ciutadans.

«Hem de veure quines ajudes ens hem de replantejar i, evidentment, les estem estudiant totes, i potser busquem altres sortides per a aquests dos primers anys, i també pensem que hi ha sortides a través de l'IRPF. Estem estudiant un conjunt de mesures» que, segons el conseller, suposaran una retallada de 250 milions d'acord amb els criteris de reducció del dèficit".