El candidat socialista a la presidència del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcabca, ha instat els catalans a defensar el model educatiu perquè "és una riquesa per a Catalunya i per a Espanya". Rubalcaba ha afirmat sentir "enveja" per la capacitat dels catalans de parlar dues llengües i ha criticat el PP per ser el responsable de l'allunyament entre Catalunya i Espanya. "Aquest desafecte sorgeix amb la sentència de l'Estatut", ha explicat. Rubalcaba ha recordat que el recurs contra l'Estatut "porta la signatura de Mariano Rajoy" i ha afirmat que "li molesta" que el president del PP "faci de piròman per Espanya i vulgui fer de cap de bombers a Catalunya".

Alfredo Pérez Rubalcaba ha participat a la Festa de la Rosa organitzada pel PSC a Gavà (Baix Llobregat). Allà, ha estat acompanyat per la cap de llista per Barcelona, Carme Chacón, pel primer secretari del PSC, José Montilla,i per milers de militants i simpatitzants del partit.

Durant el míting, Rubalcaba també s'ha referit a CiU i al seu "acostament al PP". L'exministre de l'Interior ha recomanat a la federació nacionalista i al seu candidat al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, que "si volen acostar-se al PP que ho facin, però que no posin als socialistes com a excusa". Segons Rubalcaba, el PP i el PSOE no tenen "res a veure" en la defensa dels valors i la llengua catalana. "Mai demanarem signatures en contra de Catalunya, ni l'acusarem d'insolidària", ha destacat.

Tot i que actualment la Generalitat té "el grau més alt d'autogovern de la història", és "comprensible", segons Rubalcaba, que molts catalans sentin la "desafecció" amb el projecte d'Espanya, que s'explica pels esdeveniments que s'han anat succeint en els darrers mesos, començant per "la sentència de l'Estatut". Per això, el líder socialista garanteix que el PSOE és la millor manera de garantir "la convivència" entre Catalunya i la resta de l'Estat. "És lògic que els catalans sentin aquesta desafecció quan escolten a responsables del PP dient que Catalunya és egoista, quan es fiquen amb la seva llengua o amb la seva història. Això no ho hem fet mai al partit socialista", ha afirmat. Per últim, Rubalcaba ha recordat als votants socialistes que "sense Catalunya" el PSOE no sumarà per governar i, tot i que no els ha promès que guanyaran les eleccions, si que ha indicat que ningú els guanyarà "a ganes de guanyar".

Compromisos electorals

El programa electoral de Rubalcaba comença a agafar forma i el candidat socialista en destaca, principalment, tres compromisos. En primer lloc, el del respecte pels ciutadans, que passa per explicar tota la veritat als ciutadans sobre la crisi i posar sobre la taula propostes per sortir-ne.

En segon lloc, el compromís amb l'ocupació, que Rubalcaba considera "prioritari" al creixement de l'economia. "No podem esperar a què l'economia espanyola creixi per començar a generar ocupació", ha assegurat. En aquest sentit ha destacat la importància dels recursos públics i, per això, ha citat la seva proposta de crear un impost per als més rics i un altre destinat a gravar els beneficis de les entitats bancàries. Dos impostos que, segons el candidat socialista, van en la línia de l'impost de patrimoni que ha recuperat recentment el govern espanyol. "Aquest impost no grava les classes mitjanes i gràcies a ell l'any que ve el govern tindrà 1.100 milions d'euros més per fer polítiques socials", ha explicat.

En tercer lloc, Rubalcaba ha parlat del compromís amb l'Estat del Benestar i amb els ciutadans per evitar "tancaments d'hospitals i de serveis sanitaris, per assegurar que tothom cobri les pensions i per evitar les retallades en l'ensenyament públic".