Al voltant de 60.000 alumnes de tot l´Estat podrien ser els primers a rebre, el juny pròxim, el nou certificat oficial d'estudis, un document que els centres educatius lliuraran a tots aquells que deixin l'educació bàsica des d'aquest curs sense haver completat l'ESO .

Aquesta novetat i la prova oral obligatòria de llengua estrangera en la selectivitat de 2012 s'uneixen a les que apliquin les comunitat autònomes, com els exàmens lliures per obtenir el títol de Batxillerat a La Rioja o el País Valencià o un sistema de "contractes-programa" de les conselleries amb escoles i instituts per incrementar l'èxit dels alumnes.

El document que es lliuri als que no aconsegueixin la titulació obligatòria inclourà els anys d'escolarització, les competències adquirides i un informe orientador sobre les opcions acadèmiques i professionals de l'estudiant.

Serà vàlid a tot l´Estat espanyol i podrà permetre l'exempció de part de les proves del graduat en Secundària Obligatòria o accés a la FP, segons determinin les administracions educatives.

Les últimes estadístiques disponibles (curs 2009-2010) indiquen que el 39 % dels prop de 400.000 alumnes matriculats a quart d'ESO són repetidors: un 24 % acumula un any de retard i el 15 % arrossega dos o més.

Aquests últims es troben "en clara situació de risc" d'abandonament de l'ensenyament obligatori sense completar-la, segons apunten des del Ministeri d'Educació, és a dir, al voltant de 60.000 alumnes.

Serien aquests, si deixessin finalment l'escola bàsica sense títol, els que rebrien el certificat cada any.

Aquest document forma part de la modificació de quart d'ESO aprovada aquest any per la Llei d'Acompanyament de la Llei d'economia sostenible i el reial decret de desenvolupament corresponent, encara que les CCAA esperaran, en general, al curs 2012-2013 per implantar la reforma completa.

El començament del curs ha conclòs aquesta última setmana en totes les comunitats, amb més alumnes en el conjunt dels ensenyaments generals no universitaris que fa un any. A Catalunya es manté aquest curs l'hora addicional de reforç i aprofundiment per a alumnes d'unes 400 escoles rurals i entorns socioeconòmics desfavorits.