La Junta de portaveus del Parlament va aprovar ahir una declaració de suport a la immersió lingüística en el sistema educatiu i al català com a llengua vehicular de l'ensenyament. Segons un comunicat, aquesta resolució és fruit d'un text que va ser presentat per CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC, i que va obtenir el suport d'aquests grups, amb l'abstenció de Solidaritat i el vot contrari del PP i C's.

En la declaració, el Parlament acorda mantenir la immersió lingüística en el sistema educatiu català, "un model d'èxit i cohesió social reconegut internacionalment i amb un amplíssim consens polític i social".

Amb aquesta mesura, el Parlament va instar així mateix el Govern a mantenir el català com a llengua vehicular, a defensar els docents i els col·legis a l'exercici dels seus drets i el compliment de les lleis, i a recórrer contra els tribunals competents les decisions judicials "que puguin perjudicar el model lingüístic de les escoles catalanes".

El Parlament rebutja la ILP

D'altra banda, el Parlament va rebutjar ahir tramitar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de proposició de llei "Salvem l'escola en català", presentada el passat 7 de setembre, perquè considera que és "inconstitucional".

Aquesta proposició va ser presentada en plena polèmica per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que donava dos mesos de marge a la Conselleria d'Ensenyament perquè el castellà es convertís en llengua vehicular en les escoles.

Dins de les demandes que presentava el text, destacava que el català sigui l'única llengua vehicular del sistema educatiu, que els estudiants universitaris tinguin dret a cursar totes les assignatures en llengua catalana, i que aquesta sigui la llengua d'acollida dels estudiants nouvinguts.

Segons l'informe dels serveis jurídics del Parlament, la regulació estatutària desplaça "totalment i absoluta" el castellà de l'ensenyament. "Tant el dret a utilitzar el castellà com el seu caràcter oficial no permeten que sigui proscrit de tota activitat desenvolupada al col·legi i a l'entorn del col·legi", defensa l'informe, que afegeix que això resultaria inconstitucional i antiestatutari.

La resolució es va remetre tant a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut com a anteriors sentències sobre el model lingüístic en l'ensenyament.

Alhora, la resolució remarcava que aquesta ILP va més enllà de l'autonomia universitària, i que podria fins i tot afectar la llibertat d'ensenyament i també al dret a l'educació al proposar l'extensió absoluta "sense motivacions" de l'ús del català en tots els nivells de l'ensenyament i en totes les activitats de l'àmbit escolar.

Tot i que l'informe dels serveis jurídics no és vinculant, la Mesa del Parlament, on hi estan representats CiU, PSC i PP, va rebutjar per unanimitat tramitar la ILP.

Favorable a la sentència

La Defensora del Poble en funcions, María Luisa Cava de Llano, va considerar que és "lamentable" que no s'estigui complint la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre la immersió lingüística. "Estem en un Estat de dret i en veure aquestes coses es veu que no s'hi està", va assegurar.

Cava de Llano va arremetre contra "aquests guetos que volen muntar actualment" des del nacionalisme català, i va assegurar que de la mateixa manera que molts catalans, se sent orgullosa de ser al mateix temps catalana i espanyola. "Ha arribat un moment en el qual sembla que és millor català el que més allunyat està d'Espanya", va dir.

Cava de Llano també va lamentar les crítiques que ha rebut de l'expresident de la Generalitat, José Montilla: "Hi ha vegades que un ha de callar quan Montilla ve a donar-me classes de catalanitat quan jo sóc catalana de tota la vida. Perquè ocupo el càrrec que ocupo vaig haver d'aguantar impertinències de la seva part".