La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) ha engegat el procés que ha de portar a la vaga general de totes les universitats públiques catalanes. La plataforma, que reuneix estudiants, Personal d'Administració i Serveis (PAS) i Personal Docent i Investigador (PDI), ha anunciat aquest dilluns un calendari de mobilitzacions per avançar cap a la vaga general d'universitats en protesta per la retallada del 16% en el finançament a les universitats, fet que "suposa un empobriment de la universitat pública en un moment que ha de jugar un paper central en la sortida de la crisi", segons ha explicat a l'ACN el professor de la UAB i membre de la PUDUP Xavier Domènech.

La PUDUP, una plataforma que reuneix la majoria de sindicats de treballadors d'estudiants i professors de les universitats públiques catalanes, ha convocat una assemblea de tota la comunitat universitària, professorat, estudiants i PAS, el proper dia 8 d'octubre a les onze del matí a la Plaça Universitat per traslladar la crida a la vaga general -que ja han aprovat algunes universitats- a tota la comunitat.

Segons ha explicat Domènech, en aquesta assemblea general es decidirà "com articulem una resposta a aquestes retallades que considerem una agressió a la universitat pública". Així mateix, es debatrà quin paper ha de tenir la universitat cap a la sortida de la crisi. En aquesta trobada es discutirà la crida a la vaga general "amb la voluntat d'iniciar un cicle de mobilitzacions". Tot i que encara no hi ha data concreta per la vaga general, està previst que es realitzi durant els mesos de novembre o desembre. Domènech ha assenyalat el 17 de novembre com una de les primeres dates de mobilització de les universitats catalanes.

El calendari de mobilitzacions preveu també una manifestació el 7 d'octubre coincidint amb la inauguració oficial del curs acadèmic a la UPC en què hi assistirà el president de la Generalitat, Artur Mas.

Un empobriment i privatització de la universitat pública

La PUDUP denuncia que la Generalitat ha dut a terme una retallada del 16% en el finançament a les universitats públiques catalanes, sense comptar la part d'inversions, en què la retallada, afirma, ha estat del 75%. Unes retallades que s'estendran a l'any 2012 i "afectaran clarament les plantilles de personal". "En comptes de millorar l'estat deplorable de les condicions laborals, el Govern de CiU aplica una destralada financera brutal a les universitats públiques, que empitjorarà encara més la situació de precarietat i expulsarà a gent preparada de l'àmbit de la recerca i la universitat", alerta el manifest 'La Universitat pública sota atac. Defensem-la!'.

En aquest sentit, Domènech ha assenyalat a l'ACN que en moments de crisi és quan la universitat "ha de jugar un paper central en la sortida de la crisi per generar una nova economia del coneixement". D'aquesta manera, "la realitat ha sigut que en comptes de jugar un paper central ens han retallat, i a més hi ha un projecte de reconversió estructural cap a una universitat molt més privatitzada i molt més al servei del negoci privat".

"Ara es veu l'engany de Bolonya"

Pel que fa al Pla Bolonya, Domènech critica que "si estàs reduint professorat i recursos i els grups són molt més grans que l'any passat el Pla Bolonya es converteix en una broma de mal gust". En aquest sentit, la PUDUP remarca que "ara es veu l'engany de Bolonya" ja que "totes les promeses de canvis en el sistema d'impartir la docència, fent les classes més reduïdes i més participatives, ara queda ben clar que eren un engany". Es refereixen així a mesures com les de no cobrir el 50% de les places de professorat vacants per jubilació, fet que té "una repercussió directa en la qualitat de la docència i la recerca".

Per tot plegat, considera que "amb l'excusa de la crisi, s'estan portant a terme mesures encaminades a la privatització i elitització de la universitat" i en aquesta línia denuncia que l'encariment de les taxes universitàries en un 7,4%.