El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dijous en una entrevista a Catalunya Ràdio que l'Onze de Setembre no assistirà a la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC). Per Mas, durant la Diada es veu obligat a "preservar al màxim" el rol "institucional" de la figura del president, i això implica pensar que és el cap polític d'un país "amb 7 milions de catalans" i no només el dels nacionalistes o els independentistes. Amb tot, no amaga les seves ganes de participar en la convocatòria i afirma que "anímicament és com si hi fos" i assegura que si pensés en ell mateix, el seu partit o els seus votants "hi aniria de totes, totes".

La presència del president de la Generalitat a la manifestació de la tarda de l'Onze de Setembre ha estat una de les qüestions més debatudes en l'escena política catalana de les darreres setmanes. Però Artur Mas assegura que "des del principi" ell va decidir que a aquesta convocatòria no hi aniria. "precisament qui crec que no hi ha de ser sóc jo, com a president del país", ha sentenciat. I és que Mas creu que el seu càrrec és "un símbol de la unitat del país més enllà dels Governs i aquesta funció de la figura del president s'ha de preservar". És, doncs, per voler donar-li aquest "màxim relleu institucional" al seu càrrec que Mas ha decidit no assistir a la convocatòria de l'ANC.

Malgrat això, però, el president no amaga la seva afinitat personal i política amb els assistents i els motius que mouen la manifestació. "Si pensés en mi mateix, hi aniria. Artur Mas hi aniria, de totes, totes. Si pensés en el meu partit o en CiU també hi aniria. I si pensés en els meus votants exclusivament, també. Fins i tot si penso en el que li pot anar bé a Catalunya pel ressò que pot tenir la manifestació, també hi aniria", ha dit el Mas, que tot i això, ha matisat que és conscient que ell és "el president d'un país de 7 milions de catalans, i la Diada de Catalunya no vol dir la Diada només dels nacionalistes o independentistes". "Anímicament és com si hi fos, físicament no hi seré", ha sentenciat.

Pel que fa als motius pels que els partits o els ciutadans es manifestaran, Mas no ha volgut entrar en la polèmica sorgida sobre si tots reclamaran o no la independència. En aquest sentit, ha considerat que tant si el sentiment és per demandar un estat propi com si és per defensar el pacte fiscal, "és un crit a favor de Catalunya, és un acte de sobirania". "Tot va en la mateixa direcció de més ambició nacional", ha considerat.

D'altra banda, el president ha confirmat que durant el mes de setembre té previst rebre oficialment els representants de l'ANC per parlar-hi i "escoltar-los". Però malgrat tota aquesta bona sintonia, Mas ha volgut enviar un missatge d'advertència als independentistes que creuen que "en quatre dies es pot canviar la cosa". "Estem en una transició nacional i tot això té les seves etapes", els ha dit, tot considerant que "és bo" que hagi crescut el sentiment sobiranista perquè crea "consciència de país".

Però per Mas, "no podem dibuixar panorames paradisíacs quan l'experiència al món ens diu que no és així". "Som gent adulta i responsable, hem de dir la veritat i no fer-nos trampes al solitari pintant les coses de color rosa quan no ho son", ha conclòs. I és que el president creu que si algun dia Catalunya planteja formalment tenir un estat propi "tindrem dificultats per tot arreu". És per això que ha demanat que els catalans han d'estar preparats també per tenir "capacitat de resistència" i ser conscients de les complicacions que podrien aparèixer.