La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va qualificar d'assetjament social la retallada de 1.108 milions que el Govern espanyol pretén aplicar a les ajudes a la dependència. Munté, que va explicar que no tenia cap confirmació oficial d'aquesta nova retallada estatal, va recordar que la Generalitat finança el 80% de les ajudes a les persones dependents i que l'Estat només n'aporta el 20%. El que sí va dir conèixer és que en el Consell de Ministres de divendres passat el Govern espanyol "va ensenyar la pota" de la voluntat de possibles ajustos en serveis socials. Per això, Munté va avançar que es posarà en contacte amb el Govern espanyol per conèixer l'abast d'aquestes intencions exposades en el Programa Nacional de Reformes 2013, que el Ministeri d'Economia havia fet públiques en el seu web.

"No s'ha convocat cap consell territorial on això s'hagi pogut discutir", va recordar Munté. Aquesta mesura, "unida al setge econòmic", pot ser "una batzacada més i un setge social", va afegir Munté que, amb prudència, va aventurar que podria incidir directament en prestacions i serveis dirigits a les persones dependents. "Genera una incertesa que no ens podem permetre", va explicar.

Les retallades en dependència van provocar ahir múltiples reaccions. La presidenta de les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) i presidenta del Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars de la Generalitat, Teresa Crespo, va afirmar que la tisorada de 1.108 milions del Govern a les ajudes de la llei de la Dependència era "incomprensible", "greu" i "liquida la llei". Per la seva banda, el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat va considerar "del tot inadmissible" l'última retallada als serveis de dependència per part del govern espanyol. Segons el comitè "és un acte que es pot considerar de menyspreu al col·lectiu de la discapacitat". La presidenta de la patronal ACRA, Cinta Pascual, va dir que aquesta reducció pressupostària era "la gota que fa vessar el vas" i va plantejar que potser la Generalitat "ha de dir prou".