Els directors d'escoles catalanes podran arribar a suspendre de sou i feina el professorat que cometi faltes lleus, segons l'ordre de desplegament del Decret d'autonomia que es començarà a aplicar a partir del novembre.

Aquesta ordre, que el Departament d'Educació publicarà a finals d'aquest mes d'octubre al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), permetrà que els directors de centre puguin imposar sancions disciplinàries per faltes lleus al personal. Aquest document es presentarà aviat a la mesa sectorial de negociació.

Segons van informar fonts de la Conselleria que dirigeix Ernest Maragall, es tracta del desplegament del Decret d'autonomia en base al Decret de Règim disciplinari dels funcionaris de la Generalitat de Catalunya, que s'ha traslladat al llenguatge educatiu.

Aquesta ordre té en compte com a faltes lleus accions com els retards, una lleugera incorrecció amb el públic, l'incompliment de la jornada de treball, les negligències en la conservació de material i l'incompliment reiterat en matèria de puntualitat. Per a aquestes faltes de caràcter lleu, la nova normativa preveu sancions que poden anar des d'una amonestació fins a la suspensió de treball i sou per a un període que pot anar entre un i 15 dies.

Aquesta norma reforça la posició dels directors, encara que des de la Conselleria auguren que aquests no hauran d'usar el codi "gairebé mai".

Un dels avantatges que introdueix l'ordre és que la resolució de l'expedient incoat es pot enllestir en un mes, mentre que en el sistema antic la seva resolució es podia prolongar fins a sis mesos, cosa que introdueix més efectivitat en el sistema.

El rebuig de Comissions

La Federació d'Ensenyament de CCOO està en contra d'aquest projecte d'ordre perquè considera que "distorsionarà la dinàmica educativa i judicialitzarà els centres". El sindicat denuncia que no respecta la llei en allò que diu que "el procediment per determinar la responsabilitat disciplinària i la imposició de sancions, si escauen, s'ha d'establir per reglament", i aquest ha de "garantir els principis de legalitat, contradicció, audiència, presumpció d'innocència i proporcionalitat".

CCOO apunta que aquesta proposta d'ordre no preveu obrir necessàriament un expedient, sinó que això depèn del director i per aquest motiu veuen una "absoluta manca de garanties en el procediment ja que pot comportar discrecionalitat per part de les direccions".

D'altra banda, el sindicat remarca que s'estableix que els òrgans competents per imposar les sancions són "en el cas de faltes lleus, els secretaris generals, directors generals o assimilats, respecte al personal que en depengui, mitjançant un expedient disciplinari sumari que ha de garantir en tots els casos l'audiència prèvia a l'interessat".

CCOO considera que l'òrgan de resolució no ha de ser la direcció dels centres sinó altres òrgans territorials de l'administració educativa. "Creiem que aquesta funció centrada en mans de les direccions serà un factor de distorsió en la dinàmica educativa i necessàriament comportarà tensions afegides i innecessàries complicant, encara més, la posada en marxa d'un nou model de direcció".

En aquest sentit, els representants dels docents afegeixen que "la vida i les relacions de les persones dels centres educatius pot judicialitzar-se excessivament, en detriment de la dinàmica pedagògica que defineix l'educació".

El sindidat alerta que aquest sistema pot posar en dubte la credibilitat i bondat de les direccions, ja que es vincularà més a "la resolució de procediments sumarials i no tant al seu lideratge educatiu i pedagògic".

La responsabilitat

Finalment, CCOO considera que aquesta mesura "aprofundeix, encara més, en deixar en mans exclusives de les direccions -com si fos el titular privat del centre- la responsabilitat personal de decisions fonamentals en matèria de professorat", cosa que dilueix i desresponsabilitza l'administració educativa de les seves funcions.