La Direcció Territorial d'Ensenyament a Girona té en compte imposar el nou horari que el Departament ha fixat per al curs vinent, de 9 del matí a dos quarts d'1 del migdia i de 3 a dos quarts de 5 de la tarda, en aquelles escoles on el Consell Escolar de Centre no arribi a un acord. Tot i que el diàleg està obert, aquesta possibilitat s'ha comunicat als consells que encara no han arribat a un consens.

El conflicte està servit perquè en molts col·legis els interessos dels docents no coincideixen amb les necessitats de les famílies, preocupades per com quadraran els horaris dels seus fills a partir del setembre. Per aquest motiu, encara hi ha un bon nombre d'escoles gironines amb l'horari del curs 2011-2012 per definir. La confrontació d'interessos es deu, sobretot, a la dificultat per conciliar els horaris escolar i laboral. Però, a més, hi ha centres educatius que es troben davant un important problema logístic a l'hora d'organitzar el servei de menjador escolar. Aquesta situació és produeix en els centres on la manca d'espai per encabir tot l'alumnat obliga a programar tres torns de menjador, una rotació que fa necessari l'impàs de tres hores entre les classes del matí i de la tarda prevista a l'horari actual -que és de de 9 a 12 i de 3 a 5.

A més, els pares es troben davant una altra incertesa a l'hora d'inscriure els seus fills en activitats extraescolars, ja que molts encara no saben a quina hora acabaran les classes.

Dues setmanes després d'acabar el curs, la discussió continua oberta en llocs com la ciutat de Girona, on segueixen les reunions per intentar arribar a un consens. La situació de territori és tan dispar que des del Departament d'Ensenyament estimen que fins a final de mes no hauran acabat d'oficialitzar els horaris de totes les escoles. Aquesta situació s'ha produït després que la Conselleria d'Ensenyament establís un horari marc -que retarda mitja hora l'acabament de les classes al matí i l'avança a la tarda-, però deixés la decisió en mans dels consells escolars de centre.

Sigui com sigui, la presidenta de la Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes de Catalunya (Fapac) aquest divendres té previst reiterar al Departament d'Ensenyament la seva petició de mantenir l'horari de 9 a 12 i de 3 a 5, permetent l'excepcionalitat només on els centres ho demanin.

Mentre es discuteix l'horari escolar del proper curs, els pressupostos de la Generalitat per a aquest any 2011 segueixen sense aprovar-se i això ja ha tingut conseqüències en els ajuts econòmics per a l'escola pública. La Fapac lamenta i critica que, per ara, el Departament hagi obert una sola convocatòria d'ajuts: els adreçats a l'alumnat amb necessitats educatives especials. De moment, aquesta és l'única opció de suport econòmic a les famílies, que poden sol·licitar-lo fins al 22 de juliol.

Imma Fuyà va explicar que, la setmana passada, la Conselleria els va informar que quan s'hagin aprovat els pressupostos, al setembre, es convocaran ajuts per a la reutilització de llibres de text; també els van confirmar ajudes per a zones rurals i per a promoure l'excel·lència a la secundària postobligatòria.

La presidenta de la Fapac va recordar que els últims mesos no han parat de demanar que les convocatòries d'ajuts es fessin públiques abans d'acabar el curs. Imma Fuyà va afirmar que estem "molt molestos que aquesta crisi l'acabin pagant les classes mitjanes i baixes de l'escola pública, perquè els ajuts els demanaven les famílies més necessitades"; i va recordar que, almenys per ara, han desaparegut els ajuts per al servei d'acollida matinal, les activitats extraescolars, les escoles obertes o per contribuir a finançar les sortides de l'alumnat en situació socioeconòmica desfavorida.

El preu del menjador escolar

La partida destinada a beques per al menjador escolar també està pendent dels nous pressupostos de la Generalitat. De moment, s'ha publicat el preu d'aquest servei per al curs vinent, que s'ha fixat en un màxim de 6,20 euros per alumne i dia -tal com s'especifica en una resolució publicada l'1 de juliol. A l'espera que s'aprovin els comptes i es concretin les ajudes, Ensenyament ha mantingut el preu de l'últim curs per al servei de menjador escolar del proper any lectiu.