Tot i que l'inici de curs 2011-2012 serà recordat com "el de la immersió lingüística", el conflicte de la llengua no és ni de bon tros l'únic que ha alterat la normalitat d'aquesta primera setmana lectiva. En el marc de les retallades en educació anunciades per la Generalitat i l'eliminació de la sisena hora, les escoles han hagut d'ajustar com han pogut els seus horaris, generant un seriós desgavell que, per exemple, ha provocat que els centres públics de poblacions com Girona o Calonge tinguin fins a tres horaris diferents.

Dos quarts de cinc. Aquesta és l'hora maleïda per a moltes AMPAs que han vist en l'avanç de l'hora de la sortida de l'escola un entrebanc a l'hora de planificar tant la recollida dels nens i nenes com les activitats extraescolars. Tot i això, no són tots els centres els que han patit aquesta modificació horària, fet que produeix una situació sense precedents, que és que en un mateix municipi, les escoles tinguin fins a tres horaris diferents. És el cas de Girona, on deu escoles finalitzen les classes a dos quarts de cinc, set ho fan a les cinc de la tarda, i uns altres cinc opten per una altra alternativa, que és o començar a les 8.30 o acabar a les 16.45. A Calonge, el cas és encara més curiós, ja que dels tres centres que hi ha al municipi, tots tres tenen hores de sortida diferents.

L'evident inconvenient que això suposa ja ha estat detectat pel Departament d'Ensenyament. La setmana passada, el director de Serveis Territorials a Girona, Albert Bayot, va explicar que de cares al curs vinent es volia treballar per consensuar un horari únic a la ciutat de Girona.

Consens a Banyoles

Les conseqüències d'aquest desordre no han arribat aquest any a la capital del Pla de l'Estany, on el Consell Escolar Municipal va pactar un únic horari per a tots els centres, amb l'inici a les nou del matí i la sortida a dos quarts de cinc. Tot i això, segons dades facilitades pel Consell Comarcal, les escoles de la resta de municipis fan fins a quatre horaris diferents, una circumstància que es dóna, d'una banda, a causa de l'opció d'acabar a les 16.30 per la qual han optat alguns centres, i de l'altra, per coincidència de les rutes del transport escolar.

Un fet similar és el que es dóna a la comarca de la Garrotxa, tot i que més accentuat. Les dades que va facilitar el Consell Comarcal mostren que els centres públics fan fins a nou horaris diferents. Tot i que els marges en alguns casos són de tan sols cinc minuts i es deuen al pas de l'autobús de transport escolar, la dada no deixa de ser curiosa. Amb quatre hores d'entrada (les 8.30, les 9, les 9.15 i les 9.30), i cinc de sortida (16.30, les 16.45, les 17.00, les 17.15 i les 17.20), la manca de consens és evident.

També a la Selva hi ha notables divergències d'aquest caire, amb onze horaris diferents en tots els centres públics, comptant escoles de primària i instituts de secundària.

Un dels principals problemes que es veu des de les AMPAs és la dificultat de quadrar les activitats extraescolars amb la nova possibilitat de sortir a les 16.30. En aquest sentit, el secretari de l'AMPA de l'escola Joan Bruguera de Girona va explicar la setmana passada que la gran preocupació són les que es realitzen fora de l'escola, que comencen passades les cinc i deixen una estona molt llarga on s'haurà de veure què es fa amb els nens.