L'IES la Garrotxa d'Olot ha començat l'execució d'un projecte d'automatització dels sistemes de cablejat, comunicacions interiors i exteriors i tancaments per tal d'aconseguir un estalvi del 32% del pressupost de calefacció. La idea és estalviar 15.000 euros del pressupost anual de climatitzacio valorat en 50.000 euros. El projecte l'executen els alumnes i el controla l'empresa iGetech del grup Wattia. Es tracta d'una empresa especialitzada en automatització i control d'edificis i habitatges de cara a l'estalvi energètic.

El projecte es beneficia d'un ajut de prop de 200.000 euros del Ministeri d'Educació. La causa és que el centre garrotxí forma part del projecte MEET, en el qual participen els centres d'educació secundària: IES el Palmeral d'Alacant i IES Pedro Cerrada de Saragossa. Aquests dos centres s'encarre?guen de proposar millores en il·luminació i instal·lacions fotovoltaiques.

A més, de la millora de les instal·lacions dels tres centres, la idea és que les solucions passin a formar part de la formació dels alumnes. Per això, el projecte es complementa amb accions de formació a la UPC i la UdG.

Entre les propostes destinades a implicar els alumnes destaca la instal·lació per part d'iGetech d'un sistema de telecontrol remot que ha de permetre avaluar els estalvis energètics dels centres. La idea és facilitar l'execució d'auditories energètiques amb l'objectiu de convertir els estudis en jocs formadors.

En el projecte participen professionals com Toni Hidalgo i Joan Pellicer, professors de secundària i dels ICE de les Universitats Politècnica de Catalunya i la Universitat de Girona. També hi ha l'investigador madrileny Marcelo Izquierdo.