La federació que agrupa les entitats catalanes que treballen amb infants i joves desemparats o en situació de risc social alerten que les retallades poden deixar prop de 6.000 joves sense plaça en Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI). Aquest col·lectiu amb sis entitats associades a les comarques de Girona -85 a Catalunya- també denuncia que l'administració no garanteix els recursos educatius destinats a lluitar contra el fracàs escolar i l'atur juvenil.

La Federació d'Entitats d'Atenció d'Educació a la Infància i l'Adolescència (Fedaia) remarca que el 65% dels PQPI estan al càrrec d'entitats de tipus social i d'ajuntaments, els quals poden haver-los de suspendre degut a les retallades del Servei d'Ocupació de Catalunya. Aquest organisme del Departament de Treball va anunciar que el proper curs suprimirà 7 milions d'euros en subvencions per a la realització d'aquests programes, un recurs educatiu adreçat a joves d'entre 16 i 25 anys que han acabat l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) sense aconseguir-ne el títol. L'objectiu dels PQPI és donar una formació bàsica a aquest col·lectiu perquè es pugui incorporar al món laboral o cursar un cicle formatiu de grau mitjà.

La desaparició d'ajuts econòmics fa que, segons la Fedaia, només estigui garantida la continuïtat dels 212 programes que gestiona el Departament d'Ensenyament a Catalunya, aproximadament una tercera part de tots els que es realitzen ara (608) gràcies a l'oferta d'entitats i ajuntaments. Davant aquesta situació, la federació va advertir ahir que, al setembre, 5.950 joves no tindran garantida una plaça en Programes de Qualificiació Professional Inicial perquè el gruix dependrà de la capacitat finanera dels ajuntaments i les entitats socials.

En vistes d'aquest futur incert, el president de la Fedaia, Jaume Clupés, va afirmar que "aquests programes són essencials per a evitar que els milers de joves que no acaben l'ESO es quedin en el carrer".