Les obres de rehabilitació de la coberta de la plaça del Gra de Figueres han posat al descobert part d'un refugi de la Guerra Civil. El consistori tenia constància, a través d'uns pànols trobats a l'arxiu històric, de la seva existència i, per això, van decidir aprofitar els treballs per investigar-ho. De moment, s'han trobat unes escales d'un dels accesos a l'espai però se sap que n'hi ha un altre que, probablement, es trobi a l'altra banda de la plaça. Fonts municipals han explicat que es farà un seguiment arqueològic i que, posteriorment, es decidirà què s'hi fa.

No són les primeres obres a la ciutat que treuen a la llum infraestructures o obres antigues. Al convent dels Caputxins, per exemple, els treballs de rehabilitació van descobrir unes pintures antigues. La reforma -emmarcada en el pla de barris- de la plaça de les Patates també va permetre veure part de l'antiga muralla que envoltava la ciutat i, de fet, s'ha deixat al descobert.

Tampoc és l'únic refugi antiaeri del qual es té constància a la ciutat. L'any 2008, el consistori va posar al descobert el que hi ha al subsòl de la plaça Josep Pla, davant del Teatre El Jardí. Un intens treball de documentació i recerca va permetre confirmar que l'estructura es trobava en bon estat i que, a curt termini, es podria visitar, tot i que això mai s'ha acabat portant a la pràctica. En aquell cas, tot i que l'estructura estava gairebé intacta, les galeries en forma de mina no estaven acabades. Ocupa una superície de 77 m2 i consta de quatre passadissos.

Una important troballa

Des del consistori destaquen la importància de la troballa i treballaran per descobrir l'altre accés que, segurament, es troba a l'altra banda de la plaça. Tot i que estava documentada, es vol fer un seguiment arqueològic de la zona.

De moment, només s'ha trobat una de les escales que hi donaven accés i es troba es força bon estat. També s'ha descobert un petit conducte inclinat que sospiten que podria tractar-se de la ventilació. No se sap, però, com estaran els túnels interiors. El consistori creu que es tracta d'un refugi d'importants dimensions que tenia una forma d'"ele" i que estava recolzat a l'angle de la plaça del Gra.

La Rambla és un altre dels punts on es té documentat un altre espai d'aquestes característiques.