L'Ajuntament de Figueres obrirà al públic el refugi antiaeri de la Guerra Civil que va descobrir aprofitant les obres de reforma que s'estan fent a la plaça del Gra. L'estructura, que va servir de refugi durant els bombardejos, es troba en molt bon estat motiu pel qual des de l'equip de Govern consideren que podrà fer-se visitable fent-hi algunes adequacions. L'espai tenia capacitat per a unes 200 persones i té una càmera principal en forma d'"L" que "abraça" la plaça. També compta amb una galeria que connectava amb l'Asil Vilallonga que, tot i que ara està tapiat, es creu que servia per a refugiar a les persones que hi havia en aquest espai.

Figueres compta amb diversos refugis documentats. Els més coneguts són el de la Rambla i la plaça Josep Pla. L'Ajuntament tenia constància que també n'hi havia un en aquest cèntric punt de la ciutat. De fet, en el llibre La Guerra Civil a Figueres. 1936-39 escrit pel desaparegut cronista de la ciutat Josep M. Bernils, precisament hi apareix un croquis. Després d'algunes investigacions, a la primavera es va posar al descobert un dels accessos, situat a la part nord de la plaça, però estava taponat amb còdols i es trobava completament enrunat. Els treballs van permetre detectar-ne un altre, a l'extrem est. En aquest cas, s'havia tapat amb rajols i runa però encara conservava l'escala i s'hi va poder accedir. El gerent d'Urbanisme, Xavier Ludevid, va explicar que quan van entrar a dins els tècnics de seguida es van adonar que l'espai s'havia conservat gairebé intacte i que això obria la porta a fer-lo visitable.

Protegit de les bombes

L'espai està situat a uns tres metres de profunditat cobert de terra. Una distància que permetia resguardar-se de les bombes. Té un perímetre de deu metres de costat i cadascun del dos braços de la galeria principal té uns 2 metres d'amplada i 2,20 d'alçada.

Està fet de totxanes i tenia diversos conductes de ventil·lació, a banda d'uns espais que es creu que servien de servei i un altre que podria haver-se utilitzat per emmagatzemar productes o queviures. També hi ha una altra galeria més estreta -d'uns 90 centímetres d'amplada- que comunicava amb l'Asil Vilallonga.

La seva construcció dataria del 1936, poc després de l'inici de la Guerra Civil però hauria estat l'any 1938 quan més s'hauria utlitzat. I és que va ser aleshores quan la ciutat va patir els bombardejos més cruents del conflicte.

Malgrat això, l'Ajuntament encara no té massa documentació sobre la data exacta en què es va construir l'equipament com tampoc de la gent que va acollir. És per això que preveuen recollir totes les dades possibles i documentar-ho. L'objectiu final és que sigui visitable tot i que encara no hi ha cap data prevista.

Un nou espai a la plaça

La idea és que la nova coberta de la Plaça estigui enllestida a principis de l'any vinent com també l'entorn del vial annex que s'ha alliberat del trànsit per a convertir-lo en una zona per a vianants i de "trobada". També es senyalitzarà amb els colors de les teules de la coberta el perímetre del refugi. La voluntat passa per poder incorporar aquest espai a la zona el més aviat possible però no es pot garantir que sigui als inicis de 2014. I és que, segons va explicar l'alcaldessa, Marta Felip, s'han d'arreglar alguns impediments que presenta el refugi.

Per una banda, hi ha les filtracions d'aigua que pateix i que obligaran a instal·lar-hi algun tipus de paviment de fusta flotant així com un sistema de bombeig. Per l'altra, cal millorar els accessos i veure com s'articulen les visites. "Haurem d'estudiar si només s'hi fan visites guiades o bé obrir-lo al lliure accés", va destacar Felip. L'Ajuntament descarta, de moment, crear alguna mena de circuit o itinerari amb els altres refugis que hi ha a la ciutat com ara el descobert a la plaça Josep Pla. Al·leguen que les seves dimensions i accessibilitat no el fan viable per a les visites.