L’escola La Salle serà la primera de Girona que presentarà una promoció d’alumnes als exàmens oficials de xinès que convoca la Fundació Institut Confuci, una fita que assolirà quatre anys després d’haver introduït l’assignatura de Llengua i cultura xinesa al seu currículum educatiu.

La decisió de l’actual equip directiu d’incorporar el xinès a la seva oferta va sorgir d’un fet casual. El director, Joaquim Mataró, va coincidir amb un exalumne «brillant» -tal com va remarcar- que tornava d’un viatge de negocis a la Xina i estava convençut que la seva feina perillava perquè, a diferència d’altres competidors, no s’havia pogut comunicar en la llengua pròpia del país. Aquesta situació va fer pensar al director que el domini del xinès seria un valor afegit per als seus estudiants, ja que el món empresarial és el destí d’una part d’ells.

D’extraescolar a curricular

El primer contacte amb la llengua xinesa que La Salle va plantejar al seu alumnat va ser com a assignatura extraescolar, però l’any següent ja es va impartir com a matèria reglada i va contractar una professora específica, una dona xinesa, Haifeng Hong, llicenciada en Filologia anglesa i en Ciències Empresarials que viu a Girona.

Aquest curs 2014-2015, Llengua i Cultura xinesa es programa com a matèria curricular que es pot escollir com a optativa de primer a tercer curs d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) -el centre també voldria oferir-la a quart, però no la pot encaixar en les optatives reglades-.

Al juny, entre 15 i 18 joves que han completat aquesta formació en xinès mandarí seran els primers de Girona que es presentaran a les proves oficials YCT, que es corresponen amb els nivells 1-2 per a alumnat de fins a 16 anys. L’organització d’aquests exàmens va a càrrec de la Fundació Institut Confuci de Barcelona, una institució creada amb l’objectiu de promoure el desenvolupament de l’ensenyament i la cultura xinesa a Catalunya.

La professora Haifeng Hong treballa amb grups reduïts d’alumnes que, tal com va explicar el director, han escollit el xinès amb el compromís de continuar-lo durant tres cursos. Mataró també va dir que la demanda supera l’oferta de places -que s’intenta acotar a quinze- des que l’assignatura es va introduir al currículum i va deixar de ser extraescolar.

Pensant en Batxillerat i FP

De cara al futur, Joaquim Mataró va avançar que La Salle de Girona treballa amb la voluntat d’oferir xinès a Batxillerat i als Cicles Formatius, pensant, sobretot, en els estudiants de Gestió i Administració. L’expansió d’aquests estudis també mira cap a edats més primerenques, ja que La Salle manté converses amb l’escola Dr. Masmitjà perquè comenci a introduir el xinès a Primària.

Però, a banda del potencial laboral que suposa saber xinès, Mataró també va destacar l’interès que aquesta llengua té des del punt de vista de l’estructura lingüística, «ja que és molt diferent a la nostra» -va apuntar-. Ell mateix es va mostrar satisfet perquè, des que ensenyen aquesta llengua, 23 escoles La Salle de Catalunya s’han posat en contacte amb la de Girona per informar-se de l’experiència.

Convidats a la Xina

La immersió de La Salle de Girona en l’ensenyament de la llengua i la cultura xinesa li ha valgut una invitació de l’Institut Confuci de Barcelona per viatjar a la Xina aquesta Setmana Santa. El director i la cap d’estudis marxaran diumenge, juntament amb un responsable de La Salle catalana. La primera parada serà la plaça de Tiananmen, a Pequín, per després entrevistar-se amb el rector de la universitat de la ciutat i visitar tres centres de Primària i Secundària.