La revolució tecnològica ha tingut una mostra en el Robolot. El certamen de robòtica que va acabar ahir al vespre va demostrar que el món avança cap a una nova era. De fet, és el que pronostiquen experts com Santiago Niño Becerra. L'evidència més clara és en els cost econòmic dels invents presentats en el decurs del Robolot. Els alumnes d'un institut de Granada van explicar com construir un arpa de cordes làser. És a dir, les cordes són feixos de llum i els va costar 90 euros. Es tracta d'un raig làser difós en paral·lel i connectat a una consola electrònica. El resultat comprovat ahir és el d'un instrument capaç de ser usat per fer creacions musicals.

Els iniciats presents a les ponències de la Fundació d'Estudis Superiors van comentar que fer una impressora 3D els suposa una inversió de 400 €. Encara més, gràcies a la impressió 3D, fer una pròtesi d'una mà no representa cap despesa per a les famílies.

En referència a les pròtesis de mans presentades al certamen, Iván Minguez (Centre de Formació Professional Don Bosko d'Errenteria) va confirmar que eren "fetes en hores extraescolars i de cost zero". Segons ell, el plàstic val 20 € i la despesa de construcció d'una impressora 3D és de 400€. "Ara mateix -va comentar-, el fitxer és a Internet". Va definir que "el primer pas és escanejar el munyó i el resultat és una funda que cobreix el braç i va subjectada a la part superior amb un velcro". Va seguir: "A través del joc del colze el nen pot activar els dits". És a dir, tancar i obrir la mà de la manera que es vol. Va explicar diferents projectes solidaris basats en la creació de pròtesis a través d'impressores. En concret va fer referència als casos de Toni i d'Unai a l'Estat espanyol i als de dos nens mexicans que han pogut tenir pròtesis gràcies a la solidaritat del seu institut.

"Les impressores 3D haurien de revolucionar l'àmbit de la tecnologia" va explicar Francesc Bruguera, professor de l'IES Garrotxa i membre de Robolot Team. "Fins ara una peça te l'havies d'encarregar i ara te la podràs fer", i va agregar: "O sigui, una peça que tu hagis dissenyat en un programa de dibuix, tu la podràs convertir en realitat". Encara que les peces ?siguin de plàstic -segons ell-, el fet suposa una revolució. "Els cubs que hi ha sobre les taules han estat fets amb impressores 3D", va assenyalar Bruguera.

Segons ell, no hi haurà impressores 3D més enllà de l'àmbit professional. "Això -va comentar- arribarà un moment que quan siguin molt fiables, hi haurà llocs on tu podràs anar a fer una peça 3D". Per exemple, "si un és molt aficionat, doncs en podrà tenir una a casa seva". És el cas de gent a "qui li agradi el modelisme, la construcció de peces...". Bruguera, fins i tot, va més enllà i creu que "la gent normal no tindrà impressores a casa seva".

Segons el seu criteri, en un futur immediat, hi haurà establiments dedicats a la impressió en 3D. "La persona -va exposar- portarà el seu dibuix i li diran que passi a recollir la peça en un termini de 2 dies". Va reconèixer que la impressió 3D pot arribar a renovar els conceptes de la vida i de l'art.

Entre les novetats presentades al Robolot, Bruguera va destacar l'Aduino. És el nom d'una companyia de hardware lliure. "Són unes plaques electròniques dissenyades a Itàlia que es programen amb un llenguatge que es diu Scratch o amb un llenguatge denominat C". Dissabte al matí el certamen va comptar amb un taller d'Arduino. Ahir, les plaques programades van ser aplicades a robots seguidors de línia.

Educació primària

La darrera edició del Robolot, segons comenten els professionals, ha estat la que ha tingut més presència d'alumnes de primària. Aconsellen introduir la robòtica als primers cursos. Professors també van destacar la presència de nenes. "Fins fa poc es concebia com una activitat de nens", va opinar Moisès Dobé.

Un professor suec va alertar del fet que en països més avançats, com el Japó o els Estats Units, els més joves cada vegada s'interessen menys per la informàtica. El motiu és que ho donen tot per fet.