Els premis literaris Recull, guardons de referència tant a la província de Girona com a la resta de Catalunya, van celebrar ahir la seva 53a edició. Una vetllada on dos dels màxims guardons, el premi a la millor obra narrativa i obra poètica, van anar a parar a mans gironines. La figuerenca Montserrat Segura es va endur el Premi de Narració amb l'obra El contracte Wong i Àngels Ribas, de Sant Feliu de Guíxols, va guanyar el Premi de Poesia amb El bram dels dies.

El president del jurat dels premis, Vicenç Villatoro, es va encarregar d'encetar la cerimònia després d'una emotiva intervenció del jove actor Quim Bautista, qui va recitar un fragment del Jo confesso de Jaume Cabré, històric guanyador dels Recull. La benvinguda es va completar amb les paraules de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, els quals van destacar el paper important dels Premis Recull en la promoció de l'escriptura literària en català.

Després dels parlaments es va passar a l'entrega dels Recull. Enguany, els premis van comptar amb la participació de 150 treballs presentats per 141 autors d'arreu dels països catalans, amb l'habitual proliferació d'obres procedents de Barcelona i Girona, principalment.

L'acte va començar amb l'entrega del Premi de Narració Joaquim Ruyra, dotat amb 2.500 euros, el més alt de tots. El guardó va ser per a El contracte Wong, de la figuerenca Montserrat Segura. Es tracta d'una obra de ciència-ficció que s'emmarca en una futura comarca de l'Empordà devastada per un cataclisme. Entre les runes, una dona intenta canviar el món amb la creació de l'empresa Wong.

Una història que li ha donat a Segura el guardó més reconegut dels premis de Blanes, després de presentar-s'hi per tercera vegada. «Guanyar aquest premi és per a mi un reconeixement a la meva obra que vaig començar a escriure fa uns 15 anys», va dir Segura, qui a banda de treballar en el sector administratiu i corregir textos participa activament en diverses entitats culturals de Figueres. El 2014, Segura va publicar la seva primera novel·la La reina faraó i el 2016 va quedar finalista als Premis Núvol amb el relat Phicus pandurata.

La resta de premiats

L'obra de la guixolenca Àngels Ribas, El bram dels dies, es va endur el Premi de Poesia Benet Ribas, dotat amb 1.500 euros. Una obra que, segons va apuntar l'autora, «és un bram, un crit, a no deixar escapar la vida».

El Premi de Teatre Josep Ametller, dotat amb 2.000 euros, va ser per a Eloi Falguera, de Terrassa, amb l'obra El traspàs. Els darrers guardons a entregar-se van ser el Conte Infantil Joan Petit, dotat amb 600 euros, i el Retrat Literari Cornellà-Abril, amb 800 euros. El primer va ser per a Ruth Tormo amb el conte Una nau de preguntes, on una nena, l'Ariadna, vol descobrir qui són els seus antecedents ximpanzés.

El segon va ser per a Irene Polo, la periodista que vesteix de sastre de la viladecanenca Natzaret Romero. Una obra que explica com una periodista catalana que escrivia sobre moda i cultura va aconseguir parlar sobre política i economia, temes reservats exclusivament als homes durant els anys trenta.

«Volia donar valor a una dona que tot i viure en un món d'homes va aconseguir fer-se un lloc», va explicar Romero, qui va extrapolar aquestes paraules a la situació que actualment es troben les dones en el món de la literatura. «Continuem veient als mitjans de comunicació més premiats masculins», va reivindicar, tot i que els premis Recull en són l'«excepció». I és que quatre dels cinc premiats d'ahir van ser escriptores que, anecdòticament, es van imposar als homes.

Per altra banda, la 53a edició dels Recull va deixar el Premi de Periodisme Salvador Reynaldos desert malgrat que s'hi van presentar 12 obres. Els membres del jurat van considerar que cap dels treballs complia les característiques de la categoria en la qual aspiraven a guanyar. «Hem de fer un esforç per explicar millor els gèneres menys codificats com són el periodisme i el retrat literari, perquè ens trobem amb bons treballs però mal ubicats», va afirmar el president del jurat, Vicenç Villatoro.

La posada en escena del lliurament de premis va comptar com a novetat amb la participació d'alumnes de l'Oficina de Català de Blanes, que van llegir fragments de les obres premiades. L'acte es va tancar amb el parlament de cloenda de Mònica Rabassa, portaveu de l'Associació Recull de Blanes, i una breu intervenció musical de la Cobla del Col·legi Santa Maria, que enguany celebra el 50è aniversari.