Tot i que Girona és una de les demarcacions de l'Estat on la contractació indefinida té un major pes, la nova contractació és eminentment de caràcter temporal. Fins a un 83,4% dels més de 12.000 contractes firmats al gener va ser eventual. Pocs mesos després de l'entrada en vigor d'una reforma laboral que pretenia incrementar el treball estable, la temporalitat és més elevada que mai.

La fragilitat del mercat de treball i de l'economia és tant acusada, que la major part de les empreses opta per contractes de durada molt curta. Segons dades difoses ahir pel departament de Treball, un 23% dels contractes firmats l'últim mes a les comarques gironines tenia una durada inferior a un mes.

La contractació temporal afecta molt més les dones (85%) que els homes (81%) a Girona, i és més acusada entre la gent jove. Així, el 87% de les contractacions de gironins menors de 19 anys és de caràcter eventual, percentatge que baixa fins al 84% entre els menors de 30 anys i que es redueix al 81% entre els majors de 45 anys.

En la banda postiva, cal assenyalar que Girona va ser l'única demarcació catalana en el que nombre de contractacions va augmentar. A més, tres comarques gironines -Alt i Baix Empordà, i la Selva- es troben entre les quatre de Catalunya amb un major pes de la contractació indefinida, amb percentatges situats al voltant del 20%.

D'altra banda, les dades del departament de Treball constaten el poc èxit del contracte que la reforma laboral aprovada fa pocs mesos volia generalitzar: l'indefinit de foment d'ocupació, que inclou el bonificat contracte de foment (la indemnitzacio dels quals és de 33 dies de salari per any treballat en cas d'acomiadament improcedent). A Girona, només 145 dels 2088 contractes indefinits (un 6,9% del total) era d'aquesta tipologia. En el conjunt de Catalunya el percentage puja fins al 7,3%.