Un de cada quatre perceptors de la prestació de l'atur investigats pel Ministeri de Treball en l'últim any rebia el subsidi de forma fraudulenta. Així ho va assegurar el ministre de Treball, Valeriano Gómez, en una conferència a San Lorenzo del Escorial on va explicar que durant l'últim any hi va haver 235.000 investigacions i una quarta part, és a dir aproximadament 58.000, es van quedar sense la prestació a conseqüència d'aquestes investigacions. Les seves declaracions volien ser la resposta a les manifestacions del president de la CEOE, Joan Rosell, que aquest dilluns va exigir més control perquè hi ha persones "que s'apunten a l'atur perquè sí".

Segons Gómez, el fet que aquestes 58.000 persones es quedessin sense subsidi demostra que el govern espanyol actua per evitar el frau, malgrat que ha insistit que el nombre de persones que reben la prestació de manera il·lícita és molt més baix que les que la reben de forma legítima.

En aquest sentit va recordar que l'Executiu espanyol ha hagut d'afrontar la despesa que suposen els dos milions de persones que han quedat a l'atur en els últims anys, dels quals vuit de cada deu tenien dret a rebre l'atur.

Gómez també va respondre a les afirmacions de Rosell respecte a la necessitat d'introduir més controls per evitar l'absentisme entre funcionaris públics, als quals caldria avaluar "i fer-los entendre que no són els amos del seu lloc de treball".

El ministre va defensar el paper dels treballadors de la funció pública, ja que per a la societat "molts són molt valorats, tal com demostren les enquestes".

"Si fixem el focus en àmbits com la sanitat, l'educació o l'administració de serveis, es constata que aquest tipus de servidors públics són persones molt apreciades", va dir, al temps que va reclamar l'existència d'"una altra dimensió", molt més positiva, en la consideració de treballadors públics.

De la seva banda, el coordinador de l'Àrea Pública de CCOO, Enrique Fossoul, ha enviat una carta al president de la CEOE en la qual li exigeix que "rectifiqui" les seves declaracions en el sentit que s'han de penalitzar els funcionaris "prepotents" i "incomplidors amb el seu treball".

Segons informa CCOO en una nota, en la missiva Fossoul diu a Rosell que les seves declaracions d'ahir són "congruents" amb la seva trajectòria anterior com a responsable de la patronal catalana, i l'acusa de ser un "frontal opositor al paper del sector públic en la seva aportació a la construcció social que reconeix i estableix la constitució".

A més, li recorda que durant la recessió va ha estat el funcionariat i la resta del sector públic el que ha contribuït a contenir la crisi amb una pràctica congelació salarial (del 0,3 %), que després es va convertir en una retallada del 5 %.