Thierry Hervé, el lladre que ha robat un mapa de gran valor del segle XVI en una biblioteca pública de Girona

Els Mossos d’Esquadra investiguen el robatori i intenten trobar-ne l’autor, que va identificar-se amb un nom francès que segurament és fals

La biblioteca Carles Rahola de Girona.

La biblioteca Carles Rahola de Girona. / ACN

Redacció

Redacció

El robatori va tenir lloc el 17 d’abril a la tarda a la Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona, quan un home estranger d’uns 60 anys, calb i ben vestit va demanar accedir a la zona restringida de la biblioteca. L’home es va acreditar com a investigador i va deixar un nom, «Jacques Thierry Hervé», presumiblement fals. Un treballador va ser-hi present durant tota la consulta, i després va retornar el llibre i va marxar. Amb tot, el mateix treballador va adonar-se després que al llibre hi faltava un mapa d’estels, que havia estat tallat amb algun estri, i van posar els fets en coneixement dels Mossos d’Esquadra. El mapa, de gran valor i que està datat de l’any 1504, estava dins un llibre al fons històric de la biblioteca i està reservat a consultes d’investigadors. Segons el treballador, només una persona, el lladre, l’havia consultat.

El cas, avançat pel Punt Avui, està a càrrec de la Unitat Central de Patrimoni Històric del cos policial, depenent de la Divisió d’Investigació Criminal, s’ha fet càrrec d’investigar el cas, que es troba en secret de sumari. El Departament de Cultura, responsable de la biblioteca i, per tant, del document sostret, no ha donat explicacions.

Un robatori similar

Aquest robatori recorda el cas d’un lladre de biblioteques que va robar 67 mapes per tot Espanya i que tenia previst atemptar a Girona. Conegut com a «Usain Bolt» pels investigadors perquè sempre aconseguia escapar-se, va poder ser detingut el 2009 a Pamplona, acusat de robar múltiples mapes de gran valor històric des de Pamplona fins al monestir de l’Escorial, passant per Toledo, Sòria, Salamanca, Valladolid i Logronyo. 

La Guàrdia Civil va poder-lo detenir en un hotel juntament amb la seva parella, i van constatar que s’havia endut documents d’alt valor valent-se de documentació falsa. Entre la documentació hi havia llistes de províncies on presumiblement volia perpetrar robatoris, entre les quals hi havia Girona. Amb tot, no va aparèixer al judici i no ha estat jutjat.

I sense marxar gaire lluny, Camallera va ser fa uns anys el refugi d’un membre d’una banda especialitzada a robar mapes dels segles XV i XVI a biblioteques franceses. Va ser detingut l’any 2019, i la Guàrdia Civil va determinar que entre les seves funcions hi havia fer de xofer del líder, que vivia a la ciutat francesa de Besiers.