Aquesta setmana acaben uns dies de nervis i neguits pels sempre inoportuns examens del primer quadrimestre universitari. Quantes expectatives foses davant la impotència d'aquella memòria que no arriba a trobar el tema exacte en el moment adequat! Quantes frustracions! "Si m'ho havia estudiat, m'ho sabia,... i m'he quedat en blanc!". No és una excusa barata davant del desastre d'unes notes inferiors a allò esperat. No és un recurs per justificar la carbassa imprevista. No és cap novetat que l'ansietat i el neguit que molts alumnes senten davant l'examen enfigassen la memòria a curt termini, i queden fetes pols tantes expectatives posades després d'un treball seriós durant el curs. Hi ha remei? Què es pot fer?

La revista Science ha publicat les conclusions d'un experiment molt interessant que s'ha fet a un grup d'estudiants universitaris, als que se'ls va sotmetre a certa pressió davant d'un examen de matemàtiques. Per exemple, es va prometre un premi econòmic per a qui tragués la millor nota, i es va subratllar la importància dels resultats obtinguts per ajudar al grup. A continuació, a un grup se'ls va donar la possibilitat de escriure sobre els sentiments que els produïa la prova imminent o sobre qualsevol tema no emocional, mentre que a un altre grup se'ls va donar deu minuts sense cap tasca assignada. Els resultats obtinguts són contundents: permetre escriure aquests sentiments o altres emocions és un factor positiu cap als seus resultats finals. L'experiment es va comprovar amb altres grups d'estudiants, tant a la universitat com a l'institut, i es van obtenir resultats semblants: el nivell d'ansietat en l'alumne era inversament proporcional a la nota obtinguda. A més ansietat, pitjor rendiment. Però això no era així quan els alumnes podien expressar per escrit els seus temors. Aquesta pràctica va ser de gran ajuda, especialment per als estudiants amb més propensió a l'ansietat anticipatòria. Un escrit curt i expressiu pot reduir les errades en el rendiment que van associades a la pressió pròpia dels exàmens. Però és condició indispensable que allò que s'escriu serveixi per expressar les preocupacions davant la imminent situació d'estrés.

O sigui, el fet de escriure sobre els sentiments pot alleugerir la càrrega de les preocupacions en oferir una oportunitat per alliberar ansietat. Escriu i aprova! Si prèviament s'ha estudiat, posar per escrit les emocions allibera tensió. I no només davant els exàmens, sinó també davant aquelles situacions que poden generar estrés.