La Generalitat de Catalunya haurà de remetre al Ministeri de Sanitat 1,2 milions de vacunes contra la grip A, fet que suposa un valor econòmic de 8,4 milions d'euros aproximadament. Segons fonts del Departament de Salut, només el 20% de la població catalana considerada de risc es va immunitzar contra el virus, una xifra que es tradueix en 287.938 persones que van fer ús d'aquesta vacuna. Quan es va iniciar la campanya de vacunació en l'àmbit espanyol, el Ministeri de Sanitat i Política Social es va encarregar d'adquirir les vacunes comprant-les a diverses companyies farmacèutiques i repartint-les a cada comunitat autònoma en funció de les seves necessitats.

En aquest sentit, el Ministeri va avançar a les comunitats els diners amb els quals va pagar els antídots. En total Sanitat va adquirir 13 milions de vacunes per valor de 91 milions d'euros, una xifra que, segons ha recordat el ministeri, cada comunitat autònoma haurà de retornar. Tot i que el Departament de Salut de la Generalitat no ha especificat l'import de diners exacte que va pagar pels antídots, es calcula que aquesta suma augmenta fins els 10,4 milions d'euros, tenint en compte que segons ha informat el Ministeri de Sanitat, cada vacuna té un cost de 7 euros.

D'aquest total, aproximadament uns dos milions d'euros s'haurien "amortitzat" ja que corresponen a les 288.000 persones que van rebre l'antídot durant la campanya passada, mentre que l'1,2 milions de vacunes retornades representa una xifra de 8,4 milions d'euros que no s'haurien aprofitat, ja que els antídots seran retornats. El Ministeri de Sanitat encara no ha pres una decisió sobre el conjunt de medicaments retornats. De moment, les vacunes estan guardades a l'espera que l'Agència Europea de Medicaments decideixi sobre el seu futur.

Fonts ministerials especulen que aquest organisme europeu decideixi actualitzar l'antídot o fer una sola vacuna que permeti combatre els virus de la grip estacionària i la grip A a la vegada. En qualsevol cas, la decisió s'haurà de prendre en pocs mesos ja que els antídots caducaran aquest mes d'agost.

Per altra banda, el cap de la Secció de Malalties Prevenibles del Centre Europeu per la Prevenció i Control de les Malalties (ECDC), el doctor Pier Luigi Lopalco, va admetre que l'únic problema sorgit en la gestió de la grip A va ser la "mala comunicació", ja que els diferents governs "van fer el correcte" i que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) "no va cometre errors".

En el marc de la jornada sobre vacunes organitzada per la Reial Acadèmia Nacional de Medicina (RANM), el doctor Lopalco va criticar que en alguns països (com ara Itàlia) es va donar "un missatge equivocat" per la falta de coordinació entre mitjans de comunicació i autoritats, fet que va provocar una onada d'alarmisme i desconfiança que va provocar que la majoria de la gent no es vacunés.

Per contra, Lopalco va assenyalar que en països com Suècia "la comunicació sobre la grip A va ser més clara i més del 70% dels metges es va vacunar juntament amb tots els membres dels grups de risc". Tot i l'escàs nombre de vacunes utilitzades, Lopaco jutja d'"impecable" el paper realitzat per Sanitat en la gestió de la pandèmia i afegeix que és més fàcil "trobar culpables que solucions".