Concentracions a girona i olot per donar suport al model d'immersió.Més de 500 persones es van aplegar a Girona.L'alcalde, Carles Puigdemont, al costat de l'exalcaldessa Anna Pagans, Pia Bosch i Joan Olóriz.Uns 300 manifestants es van reunir a Olot.

Girona es va convertir ahir en la primera ciutat que va sortir al carrer per mostrar el seu rebuig a l'acte del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que insta a introduir el castellà com a llengua vehicular a les escoles catalanes en un termini de seixanta dies. Més de 500 persones es van aplegar a la plaça de Vi en una concentració promoguda per Òmnium Cultural en representació de la plataforma Som Escola. L'acte, que va consistir en la lectura d'un manifest signat per Òmnium i la plataforma, va transcórrer amb normalitat i va finalitzar amb el cant a cappella de l'himne dels Segadors i amb crits a favor de la independència. Alhora, a Olot també es van concentrar unes 300 persones per manifestar-se en contra la interlocutòria.

La plataforma Som Escola, a través de la seu d'Òmnium Cultural al Gironès, va aconseguir reunir ahir a les vuit de la tarda a la plaça del Vi de Girona més de 500 persones contràries a l'acte del TSJC que amenaça el model d'immersió lingüística del sistema educatiu català. Gent de totes les edats es van aplegar per escoltar la lectura d'un manifest a favor del paper del català com a llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya. En l'apartat polític, tots els partits que tenen representació a l'Ajuntament de Girona menys el PP van estar presents a l'acte. Entre els assistents, l'actual alcalde, Carles Puigdemont, i l'exalcadessa, Anna Pagans, acompanyada de la seva successora Pia Bosch.

Passades les vuit de la tarda, pares, nens, alumnes, professors, sindicalistes i polítics van fer el silenci i va prendre el protagonisme la veu del president d'Òmnium Cultural al Gironès, David Martí, qui va llegir el manifest original de la plataforma Som Escola signat el passat 16 de febrer.

"Un model consolidat"

En el document, que no és específic per la situació actual, sinó contrari a les sentències del Tribunal Suprem Espanyol que qüestionaven el paper del català com a llengua vehicular, s'afirma que el català és un model educatiu consolidat, basat en la no separació dels infants i joves per raó de llengua i que fa possible el coneixement de dues llengües.

Martí va subratllar al final de la lectura del document que és important que no es faci cap pas enrere en el model educatiu perquè s'ha demostrat que "ha funcionat en els darrers trenta anys". A més, també va instar la societat catalana i tots els sectors afectats a no acatar l'acte del TSJC, ja que "és intolerable que es faci un ús polític de la llengua per part de col·lec?tius minoritaris", i "no es pot posar en perill la cohesió social en base a la llengua".

La concentració va finalitzar amb un record per al Premi d'Honor de les Lletres Catalanes Joan Solà i un multitudinari cant dels Segadors seguit de crits i cants a favor de la independència de Catalunya.

"Per aquí no passem"

Previ a l'acte, l'alcalde de Girona va afirmar que la seva presència a ?l'acte era per "donar suport a la llengua catalana i mostrar el meu rebuig personal cap a aquest atemptat contra la llengua", i va sentenciar que "important que Catalunya deixi clar a l'Estat espanyol que per aquí no hi passem". A la concentració també hi van assistir membres de CiU, ICV, la CUP i el PSC, entre els quals la portaveu a Girona, Pia Bosch, acompanyada de l'exalcaldessa Anna Pagans.

En representació del sector educatiu, el portaveu del sindicat USTEC-STEs va afirmar que pensen donar suport a qualsevol iniciativa que serveixi per defensar el model educatiu actual. A més, ha afirmat que els professors se senten "profundament ofesos i insultats", "i que diguin el que diguin el Tribunal Superior i Zapatero, els docents obeiran el poble de Catalunya".

Plaça Major d'Olot

El col·lectiu independentista La Greda i Òmnium Cultural van aconseguir aplegar unes 300 persones a la plaça Major d'Olot. Entre els presents es veien membres de CiU a l'equip de govern de l'Ajuntament, del PSC, d'ERC, de Reagrupament, d'Iniciativa per Catalunya Verds, de Solidaritat i d'Alternativa per la Garrotxa (ApG). També hi havia una gran quantitat de professionals de la docència. Això no obstant, els organitzadors van destacar la diversificació social que manifestava la presència de membres del col·lectiu d'indignats i de molta gent jove sense adscripció coneguda. La convocatòria, segons va explicar un dels organitzadors, Francesc Asperó, es va fer en només dos dies. Van usar les xarxes social, Facebook i Twitter i missatges de mòbil.

L'escenari que d'ara a pocs dies servirà per les Festes del Tura va ser aprofitat per protestar contra la sentència interlocutòria del TSJC. Els oradors van instar a defensar la llengua de la sentència que dóna dos mesos a la Generalitat perquè el castellà esdevingui llengua vehicular a l'escola.

Els oradors, Francesc Asperó i Lluís Riera (Greda), van animar els ciutadans d'Olot i de la Garrotxa a defensar la llengua. Albert Batlle, un representant del sindicat USTEC, va instar a la desobediència civil i pacífica dels docents en el cas que la interlocutòria tiri endavant.

Entre senyeres i estelades, els assistents a la concentració van escoltar amb atenció les paraules dels oradors. Els rostres greus i de consternació expressaven la preocupació pel que pot representar la decisió del TSJC envers l'existència futura del català i també per una possible fractura social.