L'acte institucional a barcelona es va celebrar amb una intensa calor.Visió general del Parc de la Ciutadella durant l'acte.La presidència de l'acte, amb Irene Rigau, Joaquim Nadal i Alícia Sánchez-Camacho. Màrius Serra.

Més de 5.000 persones van assistir ahir, segons l'organització, a l'acte institucional de la Generalitat al Parc de la Ciutadella de Barcelona amb motiu de la Diada de l'11 de setembre, la primera amb Artur Mas al Govern i en la qual no van faltar referències reivindicatives a la immersió lingüística. La cerimònia, que va començar a dos quarts de dotze del migdia i va durar prop d'una hora, va estar dirigida per Joan Ollé i la periodista Ariadna Oltra en va ser la presentadora. L'acte va aprofitar el mateix format dels últims anys, combinant lectura de poemes i textos amb interpretació de cançons i dansa tradicional. També es va retre homenatge a Heribert Barrera, exdirigent d'ERC i primer president del Parlament després del franquisme, i hi hagué un recordatori per a les víctimes dels atemptats de l'11-S de Nova York (2001).

El president de la Generalitat, Artur Mas, va constatar que "la transició nacional catalana" ja ha començat, tot i que no en la seva part política. "La transició nacional catalana s'està fent. En les ments de la gent de Catalunya cala un sentiment de més sobirania i llibertat", va indicar Mas després de l'acte institucional.

"Quan cali -el sentiment-, els fets concrets ja vindran", va assegurar el president. Mas va afirmar que després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut, l'ofensiva contra la immersió i la reforma constitucional pactada entre PP i PSOE, "tot va en la línia del distanciament" entre Catalunya i la resta de l'Estat.

La polèmica sobre la immersió va ser una temàtica que l'escriptor Màrius Serra no va voler passar per alt. El seu text commemorava el centenari de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i, després de llegir una cita de Pompeu Fabra mostrant-se partidari de donar prioritat al fet que els nens adquireixin l'"ús corrent" de la llengua més que a aprofundir en les qüestions gramaticals, Serra va subratllar que "a això avui en diem immersió lingüística". "Necessitem més immersió lingüística que mai per tenir un futur capicua, amb el cor i amb el cap", va declamar Serra, que va acabar amb un anagrama, pronunciant la paraula "català" del revés: "Català, a l'atac".

Aquest va ser un dels moments més llargament aplaudits pels assistents, que van obligar Serra, fins i tot, a parar el seu discurs per uns segons sota els crits d'"Independència!", expressats des d'una part del públic. La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, es va abstenir d'aplaudir. Totes les actuacions, presenciades també pels consellers, els presidents dels grups parlamentaris, expresidents de la Generalitat i del Parlament i la ministra de Defensa, Carme Chacón, van servir per commemorar alguna efemèride. L'Orfeó Lleidatà, que celebra els 150 anys de la seva fundació, va interpretar El cant de la senyera. L'actor Lluís Soler va llegir un fragment d'un discurs de Santiago Rusiñol en el 150è any del seu naixement. Roger Mas va cantar Al cel per recordar els 125 anys de "L'Atlàntida", de Jacint Verdaguer. En el centenari de la mort de Joan Maragall, Àngels Poch va llegir un article seu. Ester Formosa va cantar una versió musical del poema "Vinyes verdes vora el mar", de Josep Maria de Segarra, mort fa 50 anys. I Oriol Broggi va commemorar els 25 anys de la mort de Joan Oliver, amb el poema Assaig de plagi a la taverna. Un altre dels moments àlgids van ser protagonitzats pels cuiners Josep Roca, Jaume Subirós i Carme Ruscalleda llegint fragments d'El que hem menjat, de Josep Pla, en record als 30 anys de la mort de l'escriptor. El ball de la "Moixiganga", a càrrec de l'Agrupació de Balls Populars de Sitges, i una versió barrejada de cançons de Sopa de Cabra, Sau, Els Pets i Sangtraït, de l'acordionista Carles Belda, van completar l'acte.