Segueix-nos a les xarxes socials:

L’Arxiu de Castelló rep els fons de l’antiga empresa de productes làctics ILDASA

Coneguda com la fàbrica de la llet estava especialitzada en la fabricació de formatges, mantegues i xerigot

L’Arxiu de Castelló rep els fons de l’antiga empresa de productes làctics ILDASA

El fill del gerent de l’antiga fàbrica de làctics ILDASA, Joan Casadevall Gelabert, ha fet donació del fons documental de l’empresa a l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries.

L’antiga indústria lletera, coneguda popularment com la «fàbrica de la llet» estava especialitzada en la producció de formatges, mantegues i xerigot i va obrir les portes en un edifici del carrer de Santa Clara de Castelló d’Empúries el 3 de març de 1941 amb el nom d’ILDASA (Industrial Lechera del Ampurdán, S.A.). La societat ILDASA s’havia constituït el 1939, just acabada la Guerra Civil, i formava part d’un conjunt d’indústries làcties denominades Indústrias Lecheras S.A. que posteriorment s’agruparen sota la denominació de RILSA (Reunión de Industrias Lácticas S.A.).

El fons documental ingressat a l’arxiu municipal ocupa 3,3 metres líneals repartits en 22 caixes i abraça una cronologia que va de l’any 1897 al 1983. Consta de la documentació pròpia de la direcció i la gestió administrativa de l’empresa, s’han conservat les reunions de les Juntes Generals, els estatuts i la correspondència. Així mateix, des de l’arxiu constaten que destaquen els documents relatius al patrimoni de la societat com ara la compra dels terrenys per a la construcció de la nova fàbrica, inaugurada el 1956 en el paratge del Puig dels Erms, a tocar de la carretera de Figueres a Roses. Un altre gruix important de documents són els relatius al personal contractat i a les seves funcions, val a dir que als anys cinquanta la plantilla sobrepassava la quarantena d’empleats. Igualment es conserven molts testimonis de l’activitat industrial.

Prem per veure més contingut per a tu