L’extensió de la UdG a Figueres ha acollit 77 estudiants en el primer any de funcionament

L’activitat de l'alumnat d'Infermeria s’ha focalitzat en el pràcticum i des de la Fundació Salut Empordà esperen que en el curs vinent s’implementin altres assignatures

Infermeres a la Unitat de diàlisi de l'hospital de Figueres en una imatge d'arxiu.

Infermeres a la Unitat de diàlisi de l'hospital de Figueres en una imatge d'arxiu. / FSE

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Un total de 77 estudiants d’Infermeria de diversos cursos de la Universitat de Girona han fet les pràctiques aquest any a la nova Unitat universitària docent de la Fundació Salut Empordà, que s’ha estrenat aquest curs. Concretament, l’activitat s’ha focalitzat en el pràcticum.

La degana de la Facultat d’Infermeria, Carme Bertran, afirma a aquest diari que la valoració és «positiva» i que segueixen treballant amb la Fundació Salut Empordà per augmentar les activitats docents en el marc de la unitat de cara al curs 2024-2025.

Per altra banda, des de la Fundació Salut Empordà, que gestiona l’hospital de Figueres, a més d’alguns centres d’atenció primària i un centre de recerca, accentuen que de cara al curs vinent «cal implantar altres assignatures, com són les optatives o les ABP, és a dir l’aprenentatge basat en problemes, i d’aquesta manera posar en pràctica coneixements de les assignatures troncals».

La unitat es va crear davant l’augment d’estudiants, tenint en compte que fa dos anys es van incrementar les places del grau degut a l’alta demanda i les necessitats actuals. L’objectiu inicial era que els dos últims cursos, que són més pràctics, es puguessin desplaçar en gran part a l’hospital de Figueres.

Es tracta de la primera vegada que la Universitat de Girona crea una unitat docent fora de la ciutat de Girona, fins ara només n’hi havia a l’hospital Trueta.

Tot i així, no és el primer cop que la UdG surt de la ciutat. Cal remuntar-se a fa vint anys, quan la facultat de Turisme es va traslladar, per pocs cursos, a Sant Feliu de Guíxols. En el cas de Figueres és diferent, perquè la seu de la facultat es manté a Girona.

Unitats més flexibles

De fet, l’avantatge de les unitats docents és que són més flexibles i permeten donar una docència més propera a la professió. Es va escollir Figueres perquè l’hospital té «prestigi, qualitat docent» i aposta per la recerca, a més disposa de capacitat per poder acollir estudiants, segons va afirmar  el vicerector de personal, Joan Andreu Mayugo, en l’anunci de la nova unitat.

L’hospital de Figueres és l’únic comarcal de la Regió Sanitària de Girona que té un institut de recerca d’aquesta tipologia. Inaugurat a finals del 2022, l’institut Glòria Compte ha engegat una seixantena de projectes de diversos àmbits, la majoria dels quals han estat liderats per dones, en un 69% del total.

Es va crear amb la voluntat de generar coneixement, investigació i formació i d’esdevenir un espai de referència en salut i social per a professionals, administracions i organitzacions del territori. 

Subscriu-te per seguir llegint