DdeG, Girona.

La revista Sàpiens, que es publica avui, donarà a conèixer per primera vegada la identitat de més de 3.000 morts que van ser traslladats de les fosses comunes catalanes -entre les quals n'hi havia de gironines- fins al Valle de los Caídos, a partir de 1959. En total, són nou les fosses gironines que van ser exhumades: Pardines (Ripollès), Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sant Martí de Llémena, Celrà (Gironès), Amer (la Selva), Sant Miquel de Campmajor (Pla de l'Estany), Terrades (Alt Empordà) i la Tallada (Baix Empordà). A més, se'n van exhumar també una de Barcelona, sis de Lleida i onze de Tarragona. El reportatge, que veurà avui la llum, ha estat elaborat a partir de les dades incloses en l'obra inèdita Els morts clandestins, de la historiadora Queralt Solé.

Sàpiens publicarà avui una llista fins ara inèdita amb els noms i cognoms de 3.300 morts dels més de 5.600 que van ser traslladats des de les fosses comunes catalanes fins al Valle de los Caídos, entre els quals hi ha soldats republicans i franquistes però també civils.

Les investigacions de Queralt Solé han permès reconstruir el procés d'exhumació i trasllat de les restes a partir de la consulta als diferents arxius de Catalunya i també a l'Archivo General de la Administración de Alcalá de Henares.

D'altra banda, el reportatge també inclou un mapa amb les més de 220 fosses comunes documentades a Catalunya des de principis de la Guerra Civil. En aquest mapa hi apareixen especialment destacades les fosses que des de 1959 i sobretot a partir de la dècada dels 60 van ser obertes per tal de traslladar les restes que acollien fins al Valle de los Caídos.

A més a més, s'assenyala que l'últim trasllat del qual es té constància es va produir l'any 1983, quan ha hi havia plena democràcia.

?en total són 9

municipi comarca