Diu la història que l'Any Sant al monestir de Sant Pere de Rodes el marcava la coincidència de la festivitat de la Santa Creu del 3 maig en un divendres. Fins l'any 1697, al monument s'hi van celebrar jubileus o temps d'indulgències i, tot i que van desaparèixer, el record d'aquest esdeveniment va quedar gravat a la comunitat de monjos que l'habitaven i en la població local.

Aquest any és un dels que coincideix la festivitat amb un divendres. Per això, l'associació Via Pirena juntament amb el Museu d'Història de Catalunya i el Parc Natural del Cap de Creus, han decidit organitzar un acte per a commemorar aquest fet històric que, diuen, "va distingir el monestir". Una pujada a peu el proper 5 de maig des dels vuit pobles que tenen camí propi a l'espai que acabarà amb una visita, ballada de sarandes i un menú especial al restauran.

De gran popularitat

Expliquen els organitzadors de l'activitat que els pelegrinatges al monestir de Sant Pere eren molt coneguts i que aquests s'incrementaven de forma considerable amb motiu d'aquesta festivitat dels Anys Sants.

L'objectiu de la caminada a peu que s'ha organitzat per commemorar-ho, busca rememorar un d'aquest "pelegrinatges" al santuari.

Es farà des dels vuit municipis (Llançà, Palau-saverdera, Pau, Port de la Selva, Selva de Mar, Roses, la Vall de Santa Creu i Vilajuïga) que tenen un camí propi que hi va.

Cadascun dels participants podrà escollir des de quin municipi vol sortir i s'hi podrà inscriure per un preu de tres euros -que inclou l'itinerari, assegurança, avituallament, refrigeri i un "record especial" de la trobada-.

Un cop arribin al monestir de Sant Pere de Rodes, els participants tindran entrada lliure a la l'espai, visites guiades gratuïtes, una ballada de sardanes i, a més, el restaurant que hi ha a la zona oferirà un menú especial sota el nom d'"Any Sant".