Protecció Civil alerta de poca percepció de risc quan oneja la bandera groga

En poc mes d’un mes de campanya d’estiu han mort cinc persones ofegades en platges de la Costa Brava, gairebé la meitat de tota la temporada passada

No hi ha hagut cap defunció en piscines però una nena de 7 anys ferida de poca gravetat a Figueres

Socorristes fent vigilància en una de les platges de Platja d’Aro enguany.

Socorristes fent vigilància en una de les platges de Platja d’Aro enguany. / Ajuntament de Platja d'Aro

Eva Batlle

Eva Batlle

L’estiu és sinònim de calor i de remullar-se en platges i piscines. Banyar-se en els medis aquàtics ha de ser una experiència positiva però hi ha vegades que les coses canvien i es registren ferits o fins i tot morts per ofegament. 

Des de Protecció Civil de la Generalitat cada any analitzen l’evolució dels ofegats, el perfil així com també la zona on es produeixen per veure si hi ha algun espai on l’accidentalitat s’incrementa o es focalitza -fet que no s’ha donat-. 

La subdirectora de Protecció Civil, Imma Solé, destaca que a final de temporada faran la valoració perquè encara han de veure l’evolució de la temporada d’enguany que s’inicia el 15 de juny i finalitza el 15 de setembre. El que sí hi han detectat enguany és un repunt de la mortalitat a les platges. 

A la Costa Brava per exemple, enguany ja hi ha hagut cinc víctimes mortals (fins a 20 de juliol), això significa gairebé la meitat de tota la temporada del 2022 quan n’hi van haver 11. A Catalunya la xifra total d’ofegats ha escalat ja enguany fins a 14 persones. Lany passat per les mateixes dates n’eren 9.  

Gent gran, el perfil

Pel que fa al perfil dels morts, Imma Solé destaca que cada any ho analitzen i que va essent el mateix. Seria el d’un home de més de 65 anys i normalment, l’ofegament té lloc en platges vigilades. En canvi, quan a la platja hi ha banderes grogues és a dir, amb més risc «l’edat baixa», apunta. Fa un parell de caps de setmana va haver-hi aquesta situació i es van produir alguns ofegaments de gent més jove. 

La membre de Protecció Civil destaca que creuen que això es produeix perquè «la gent més gran quan veu banderes amb més risc és més curosa i els més joves, serien més agosarats». 

De fet, Imma Solé afirma que en l’actualitat la gent -tant nacional com estrangera- té molt clara les banderes a les platges però especialment, quan n’oneja una de verda o una de vermella. En canvi, amb la groga la gent no té la percepció de risc, indica. Cal recordar que aquesta bandera vol dir cal tenir precaució a l’hora de banyar-se. Per això, aconsella que en cas de voler banyar-se recomanen «quedar-se a la vora i anar en compte» i sí es veuen onades i es va «amb nens, sortir de dins si les onades rebolquen la mainada». 

A les piscines enguany la situació està essent enguany diferent. A Girona no s’ha registrat cap ofegament mentre que a tot Catalunya hi ha hagut tres casos. L’any passat per les mateixes dates se n’havien registrat sis en total.En canvi, el que sí s’han donat són ofegaments greus, és a dir no mortals i gairebé tots han tingut menors com a protagonistes. 

Fins al dia 15 de juliol hi ha hagut 17 casos greus a Catalunya. Un d’aquests va succeir a la piscina municipal de Figueres, on una nena de 7 anys va estar apunt d’ofegar-se i va haver de ser evacuada pel SEM a l’hospital Josep Trueta de Girona en estat de poca gravetat. La subdirectora de Protecció Civil, Imma Solé destaca que analitzen les «moltes assistències» que fa el SEM i recorda que l’important és que els menors sempre han de tenir un adult vigilant-los.

A tenir en compte

Per evitar que hi hagi ofegaments i accidents en aquests medis aquàtics des de Protecció Civil recorden una sèrie de recomanacions importants com ara que la gent no vagi l’aigua si es troba malament. També recomana no anar en platges en solitari i en hores que no hi hagi vigilància. 

D’altra banda, Imma Solé subratlla que sempre s’ha de fer cas a les senyalitzacions i a les «indicacions d’autoritats i socorristes». I en cas d’anar amb nens i persones grans dependents cal vigilar-les. Finalment i no menys important, remarca que «cal valorar la nostra capacitat física quan ens banyem per saber el què podem fer o no i més si es pateix una malaltia».

Subscriu-te per seguir llegint