Pacte gairebé tancat a Girona

Lluc Salellas es perfila com a nou alcalde després que Guanyem, Junts i ERC avancin amb les negociacions per formar un govern fort de disset regidors i perfilin els últims detalls del projecte de ciutat en la primera reunió a tres bandes

La reunió a tres bandes entre Guanyem Girona, Junts i ERC.

La reunió a tres bandes entre Guanyem Girona, Junts i ERC. / Guanyem Girona

Josep Coll

Josep Coll

El pacte tripartit independentista a Girona tindrà fumata blanca ben aviat. Guanyem, Junts i ERC avancen amb les negociacions per formar un govern fort, de 17 regidors dels 27 totals que hi ha al consistori gironí, i que impulsaria Lluc Salellas (Guanyem) com a nou alcalde de la ciutat, els quatre anys, en el ple d’investidura que se celebrarà dissabte a les onze del matí al Saló de Plens de l’Ajuntament.

Avui, Salellas, Gemma Geis (Junts) i Quim Ayats (ERC) s'han reunit per primer cop en una mateixa taula per perfilar el projecte de ciutat amb les diferents propostes. De fet, les tres formacions s’han trobat aquests dies bilateralment i ara treballen en una proposta d’organigrama del futur govern i a un seguit de projectes prioritaris i compromisos de ciutat. Sembla així, que s’està acabant de perfilar el govern independentista del qual Geis mai se n’ha amagat i que ja n’era el seu desig durant la campanya. Un cop celebrades les eleccions, formar aquest govern sobiranista també va ser la prioritat de Salellas i Ayats.

Salellas deixant marge a Geis després de la reunió a la seu de guanyerm, mentre els dfos miren el mòbil.

Salellas i Geis, després de la reunió a la seu de Guanyerm, dimarts passat. / MARC MARTI FONT

El candidat de Guanyem només es pot convertir en alcalde de Girona si aconsegueix tenir la majoria absoluta de vots en la investidura de dissabte. Aquesta majoria és de catorze i, per tant, en els vuit regidors del grup municipalista se n’hi han de sumar sis més. Les matemàtiques, en aquest cas, són clares: Salellas necessita els sis regidors de Junts, i sembla que així serà. Qualsevol altra suma, a banda de l’opció descartada de fer-ho amb el PSC, no arribava a catorze. També ho farà amb els tres regidors d’ERC que atorgarà múscul al govern. En cas que Guanyem no hagués aconseguit la majoria amb els pactes, Sílvia Paneque hauria estat alcaldessa, ja que el PSC va ser la llista més votada en les eleccions del 28 de maig tot i empatar a vuit regidors amb Guanyem.

Salellas satisfet

Amb aquest més que probable acord, Lluc Salellas es convertiria en l’alcalde de Girona durant el mandat 2023-27. Per això, es mostrava satisfet per la capacitat d’entesa a la ciutat en un context econòmic i polític complicat. «Des de Guanyem Girona liderarem un canvi de rumb, un nou projecte per a la ciutat que faci més fàcil el dia a dia de la gent i que sobretot en millori la seva vida», afirma el candidat de Guanyem.

«Des de Guanyem Girona liderarem un canvi de rumb, un nou projecte per a la ciutat que faci més fàcil el dia a dia de la gent i que sobretot en millori la seva vida»

LLUC SALELLAS

— Candidat de Guanyem a l'alcaldia de Girona

Per la seva banda, Gemma Geis, que es perfila com a futura vicealcaldessa, apunta que Junts treballa amb l’objectiu de lligar un govern «fort, rigorós i estable, lleial als gironins». La candidata juntaire també va destacar que la ciutat del 2023 i dels anys que vindran «vol projectes nous, actualitzats i que s’anticipin a les necessitats de Girona» i, per això, les converses amb Guanyem i ERC «han de ser escrupoloses per tal que el govern que en pugui sorgir ofereixi als gironins i gironines una garantia de gestió i de compromís per fer front als reptes que se li plantegen i plantejaran a la ciutat».

Per últim, Quim Ayats assegura que la seva formació defensa «un govern fort, amb un projecte clar i un rumb definit per Girona». A més, va afegir que «la ciutat té molts reptes i això requereix un govern ampli i connectat amb Girona i el país», també va dir i va afegir que «totes les propostes han estat treballades per dotar de les eines necessàries el futur govern de la ciutat per anticipar-se i adaptar Girona de la millor manera possible als reptes de futur».

Davant d’aquest probable pacte a tres bandes que s’està acabant de tancar, queda per veure si serà abans o després de la investidura de demà que ja es coneixeran els diferents càrrecs o si serà més endavant. També està per veure si aquest acord entre Guanyem, Junts i ERC s’ha de ratificar abans per una assemblea general de cada formació. Fonts dels juntaires i dels republicans expliquen no celebraran assembla. Mentrestant, els municipalistes n’han anat fent al llarg de les últimes setmanes i n’hi ha una darrera prevista per ratificar l’acord.