Arriba el moment d'adaptar la nostra nutrició al canvi d'hàbits propis de l'estiu
Al matí el metabolisme està més actiu i permet processar els aliments de manera més eficient
A la nit, el cos es prepara per al descans i la digestió es torna més lenta
![Com adaptar la nutrició al canvi d'hàbits propis de l'estiu.](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/1bd795aa-81cd-47c0-9f1e-a1301802b145_16-9-discover-aspect-ratio_default_0.jpg)
Com adaptar la nutrició al canvi d'hàbits propis de l'estiu. / MASTER1305. FREEPIK.
Rebeca Gil
Hi ha una disciplina anomenada crononutrició que busca sincronitzar la dieta amb els cicles biològics per millorar l'eficiència metabòlica i l'equilibri nutricional.
Els especialistes en aquest àmbit saben que el moment del dia en què es consumeixen els aliments influeix significativament en la manera com es processen i en com es realitza la digestió.
Com explica la doctora Daniela Silva, especialista en Medicina Interna i E-Health Medical Manager de Cigna Healthcare Espanya.
- "Els nostres cossos estan regits per cicles circadians, que són ritmes biològics d'aproximadament 24 hores que influeixen en diverses funcions corporals, incloent-hi el metabolisme, la digestió i els nivells d'energia. Aquests ritmes estan sincronitzats amb el cicle natural de llum i foscor, i afecten com el nostre cos processa els aliments en diferents moments del dia".
Per exemple:
- "Al matí, el nostre metabolisme està més actiu, cosa que ens permet processar els aliments de manera més eficient".
- "A la nit, el cos es prepara per al descans i la digestió, es torna més lenta, cosa que suggereix que els sopars lleugers i primerencs són més beneficiosos".
![A la nit, el cos es prepara per al descans i la digestió es torna més lenta.](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/15e4150b-95e7-43fc-9efb-65dd4689b35f_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
A la nit, el cos es prepara per al descans i la digestió es torna més lenta. / FREEPIK
Consells per adaptar la nostra nutrició a canvis d'hàbits estiuencs
Durant l'estiu tots els bioritmes es veuen modificats. Els dies més llargs, la calor, els canvis d'horari a la jornada laboral i l'increment de les activitats a l'aire lliure influeixen en la gana, en el pla de menjars i, per tant, en la manera com el cos processa els aliments.
Això pot portar-nos a perdre el control dels nostres hàbits alimentaris, la qual cosa pot afectar negativament els nostres nivells d'energia i a la nostra salut. Amb la finalitat d'evitar-ho, els experts de Cigna Healthcare faciliten alguns consells per intentar, tant com sigui possible, aconseguir adaptar-nos al nostre rellotge biològic durant l'estiu.
- Menjar més durant l'esmorzar i el dinar.
Tal com indiquen els experts en crononutrició, “el cos no funciona de la mateixa manera les 24 hores del dia; no és el mateix menjar en horari laboral, que de matinada”. Menjar a deshores, encara que siguin aliments molt saludables, potser ens impedeix assimilar tots els nutrients que aquests bons productes haurien d'aportar al nostre cos.
![El millor són les fruites i verdures de temporada.](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/2df5269f-4889-41ac-b872-413267e1b787_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
El millor són les fruites i verdures de temporada. / AZERBAIJAN STOCKERS. FREEPIK.
Per evitar-ho, i aprofitant que durant les vacances disposem de més temps, els especialistes recomanen “consumir la major part de les calories diàries per esmorzar i dinar, quan el metabolisme està més actiu”. En canvi, els sopars han de ser lleugers i “en un horari primerenc que permeti una digestió adequada abans d'anar a dormir”, expliquen des de Cigna. D'aquesta manera evitarem problemes de son.
- Evitar el jet lag alimentari.
Si ja hi sol haver diferència entre les hores de menjar dels dies feiners i festius, l'estiu i les vacances poden desajustar de manera més evident el rellotge biològic. I si viatgem a països amb un altre fus horari, més. Així que la recomanació és intentar ajustar els àpats als nous horaris per intentar resincronitzar aquest rellotge, evitant menjar de matinada i intentant adaptar-se a la nova zona horària.
- Seguir una dieta estacional.
Amb el termòmetre a l'alça ve de gust aliments més lleugers i refrescants com les fruites i verdures. Així que deixem-nos portar per aquests gustos que ens ajudaran a fer front a la sensació de fatiga i esgotament que produeix l'increment de les temperatures. “També és preferible consumir menjars petits i freqüents al llarg del dia en lloc de menjars pesats”, afegeixen els especialistes.
![La son durant l'estiu ha de ser de qualitat.](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/828bd74c-cf93-40ea-bfe8-f45a5a43d82b_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
La son durant l'estiu ha de ser de qualitat. / SNOWING. FREEPIK.
- No oblidar el descans
La calor, les vacances, les sortides a sopar poden fer que a l'estiu no complim amb les hores i la qualitat de somni que són desitjables. I això impacta en el nostre cos ja que la manca de descans està directament relacionada amb un augment de sobrepès en alterar les hormones que regulen la fam, augmentant l'apetit i reduint la sacietat, la qual cosa porta a una major ingesta de calories.
Així que, tal com assenyalen els experts:
"alinear el cicle de son-vigília amb la ingesta d'aliments ajuda a regular l'alliberament d'hormones clau, com la melatonina i el cortisol. En aquest sentit, també hi ha certs nutrients que quan es consumeixen a hores estratègiques poden arribar a potenciar la producció de neurotransmissors que indueixen la relaxació i el son profund, com aquells presents al plàtan o la civada”.
- Els estafadors de l’asfalt tornen a actuar a Girona
- Augmenten els ciclistes que circulen per l'AP-7 a Girona des de la supressió dels peatges i l'increment d'aquest turisme
- Calella viu les primeres havaneres sense Port-Bo
- «Tenim una vida nova i puc tornar a dormir»
- La Policia Local de Blanes denuncia un grup de brètols que van arrencar la senyera de la Roca de Sa Palomera
- Els narcos s’armen a Girona per protegir la droga
- Protesta a Girona contra la «ciutat aparador» i l’excés de pisos turístics
- Necrològiques , Noticies de Necrològiques - Diari de Girona