Descobreixen una biòpsia líquida clau per analitzar l'evolució del càncer de pròstata metastàtic i adaptar les teràpies

Obre la porta a crear nous tractaments capaços de combatre les resistències que desenvolupen alguns pacients

Imatge d'arxiu d'una investigació.

Imatge d'arxiu d'una investigació. / Redacció

ACN

Investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), han desenvolupat una nova biòpsia líquida que permet analitzar l'evolució del tumor en pacients amb càncer de pròstata metastàtic i decidir de forma més acurada el tractament que cal aplicar. La nova tècnica es basa en extreure informació de l'ADN i l'ARN de les vesícules extracel·lulars del tumor que circulen a la sang i que contenen informació sobre les característiques del tumor. Tot plegat, aporta informació extra i obre la porta a identificar biomarcadors per analitzar la resposta a les teràpies actuals i dissenyar-ne de noves capaces de revertir certes resistències. Així, els metges poden prendre decisions clíniques més precises. La recerca s'ha publicat a 'Cancer Cell'.

El càncer de pròstata és el segon càncer més diagnosticat a l’Estat i el primer en homes, amb una estimació de 30.000 nous casos el 2024. Actualment, la immensa majoria es diagnostica en estadis inicials i és curable mitjançant tècniques de cirurgia, radioteràpia o braquiteràpia amb i sense teràpia hormonal.

Amb tot, una proporció d'aquests tumors acaben desenvolupant metàstasi, o bé presenten metàstasi des de l'inici. En aquests casos, l'ús de tractaments hormonals o amb quimioteràpia pot ser efectiu, però el tumor s'acaba adaptant i les eines per fer seguiment d'aquesta adaptació poden ajudar a seleccionar el millor tractament per a cada pacient en cada moment de la malaltia.

Vesícules extracel·lulars circulants

En aquest escenari, els investigadors han explicat que les cèl·lules tumorals alliberen unes partícules per cercar nous llocs on continuar expandint-se. Aquestes, s’anomenen vesícules extracel·lulars i tenen un paper clau en la progressió tumoral, la regulació immunitària i la metàstasi.

La doctora Irene Casanova, investigadora associada del Grup de Recerca Translacional en Càncer de Pròstata i primera autora d'aquest article, ha apuntat que el potencial d’aquestes vesícules com a font de biomarcadors d'ADN i ARN “roman en gran mesura inexplorat". Per això, ha detallat que el treball s’ha centrat en desenvolupar una nova tipologia de biòpsia líquida capaç d’analitzar aquestes partícules des d’un nou enfocament.

A partir de l'anàlisi de les mostres de plasma seriades de 53 pacients amb càncer de pròstata metastàtic, tractats amb teràpia hormonal o amb quimioteràpia, els investigadors han analitzat l'ADN circulant, així com l'ADN i ARN contingut en les vesícules extracel·lulars. Aquest estudi ha confirmat que les vesícules contenen material genètic derivat del tumor, la informació del qual permet conèixer les mutacions presents a les cèl·lules tumorals, així com saber quins tumors tindran una pitjor evolució.

"Vam comprovar que podem utilitzar la biòpsia líquida de vesícules extracel·lulars amb el mateix objectiu que altres fonts d'ADN tumoral que obtenim de biòpsia líquida, com l'ADN tumoral circulant o les cèl·lules tumorals circulants, però amb l'avantatge de poder, a més, monitoritzar la variació de l'expressió genètica, a partir de l'ARN, que ens revela com és el tumor en aquell precís moment", ha detallat la doctora Casanova.

Alhora, ha destacat que per primera vegada s’ha analitzat l'ARNm del tumor en les vesícules circulants en plasma. "Es tracta d'una font d'informació del tumor que fins ara es resistia a la biòpsia líquida ja que l'ARNm en sang es degrada fàcilment”, ha assegurat la investigadora. A més, ha dit que l'ARNm de les vesícules està protegit i manté la informació.

D’aquesta forma, l’estudi ha permès identificar el perfil transcriptòmic del tumor com a biomarcador de resposta i de resistència. És a dir, han pogut determinar quins gens expressa el tumor en els diferents moments de la malaltia i identificar els canvis adaptatius que realitzen les cèl·lules tumorals per adaptar-se i fer-se resistents al tractament.

"Aquests canvis apareixen ràpidament i són més dinàmics que l'adquisició de mutacions de resistència, per la qual cosa poder monitoritzar-los ens permetria prendre decisions clíniques de forma precoç, i potencialment canviar un tractament abans que el pacient experimenti símptomes si l'anàlisi de biòpsia líquida suggereix que el tumor ja s'està adaptant” ha valorat el doctor Joaquin Mateo, oncòleg mèdic de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, cap del Grup de Recerca Translacional en Càncer de Pròstata del VHIO i autor sènior d'aquest estudi. Així, ha dit que “un dels grans objectius de la medicina de precisió és poder avançar-se a l'evolució del tumor".