L’Arxiu de Castelló rep els fons de l’antiga empresa de productes làctics ILDASA

Coneguda com la fàbrica de la llet estava especialitzada en la fabricació de formatges, mantegues i xerigot

Una imatge antiga de l’empresa. | DDG

Una imatge antiga de l’empresa. | DDG / ddg. castelló d’empúries

DdG

El fill del gerent de l’antiga fàbrica de làctics ILDASA, Joan Casadevall Gelabert, ha fet donació del fons documental de l’empresa a l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries.

L’antiga indústria lletera, coneguda popularment com la «fàbrica de la llet» estava especialitzada en la producció de formatges, mantegues i xerigot i va obrir les portes en un edifici del carrer de Santa Clara de Castelló d’Empúries el 3 de març de 1941 amb el nom d’ILDASA (Industrial Lechera del Ampurdán, S.A.). La societat ILDASA s’havia constituït el 1939, just acabada la Guerra Civil, i formava part d’un conjunt d’indústries làcties denominades Indústrias Lecheras S.A. que posteriorment s’agruparen sota la denominació de RILSA (Reunión de Industrias Lácticas S.A.).

El fons documental ingressat a l’arxiu municipal ocupa 3,3 metres líneals repartits en 22 caixes i abraça una cronologia que va de l’any 1897 al 1983. Consta de la documentació pròpia de la direcció i la gestió administrativa de l’empresa, s’han conservat les reunions de les Juntes Generals, els estatuts i la correspondència. Així mateix, des de l’arxiu constaten que destaquen els documents relatius al patrimoni de la societat com ara la compra dels terrenys per a la construcció de la nova fàbrica, inaugurada el 1956 en el paratge del Puig dels Erms, a tocar de la carretera de Figueres a Roses. Un altre gruix important de documents són els relatius al personal contractat i a les seves funcions, val a dir que als anys cinquanta la plantilla sobrepassava la quarantena d’empleats. Igualment es conserven molts testimonis de l’activitat industrial.