Veïns del bloc de la Creueta de Girona temen que el nou propietari els obligui a marxar

El nou propietari del bloc vol fer-hi una residència d'estudiants i també destinar una part de l'edifici a habitatge social

Xavier Pi / ACN

Xavier Pi / ACN

Els veïns del bloc de la Creueta de Girona temen que el nou propietari els obligui a marxar i li demanen compromisos per escrit. En aquest edifici deteriorat, que té tots els balcons apuntalats, hi viuen una vintena de famílies. La majoria tenen lloguers molt baixos o de renda antiga i asseguren que, si han d'anar-se'n, no tenen "alternativa". "Per res del món volem marxar", diu el portaveu, Sulei Lamraich. El comprador del bloc, que vol fer-hi una residència d'estudiants, ofereix destinar una quarta part de l'edifici a habitatge social on hi podran viure dotze famílies. Els veïns, que hi estan negociant, li reclamen compromisos per escrit. L'Ajuntament, que segueix la situació, s'ofereix a fer de mediador i, si cal, estudiar ajudes.

L'edifici de la Creueta, situat a pocs metres del Parc de Recerca de la UdG, té una quarantena de pisos. Però la meitat estan tapiats. A la resta, hi viuen una vintena de famílies; algunes d'elles, des de meitat dels anys 80. Els veïns s'han anat arreglant l'interior dels pisos, però les zones comunes estan bastant deteriorades. El pati interior és ple d'herbes, la façana està escrostonada i tots els balcons estan apuntalats i amb els voladissos recoberts de malles.

Les famílies lamenten que la situació és fruit de "la deixadesa" de la propietària, a qui moltes d'elles paguen lloguers molt baixos o de renda antiga. De mitjana, al voltant d'uns 100 euros mensuals. Hi ha cinc pisos, però, on hi viuen fills dels antics inquilins, que van decidir no abonar les rendes davant una situació que s'havia enquistat.

Ara, aquest bloc de la Creueta és a punt de canviar de mans, perquè la propietària ha arribat a un acord amb un grup inversor. Ja s'han signat les arres i la compravenda es preveu formalitzar en breu. I això ha encès les alarmes entre els veïns, perquè temen que se'ls faci marxar dels pisos.

"Moltes famílies no tenen possibilitat d'accedir a un lloguer convencional perquè es troben en risc d'exclusió social i també perceben ajudes", explica el portaveu del bloc. "N'hi ha que no tenen alternativa, perquè no disposen d'ingressos; i els que sí en tenim, hem viscut situacions de discriminació i racisme immobiliari, perquè hem vist com se'ns negaven lloguers pel fet de ser persones migrades", afegeix Lamraich.

Mjahad Baddouri viu en aquest bloc de la Creueta des de l'any 1988, on s'hi està amb la dona i els fills. Ell paga un lloguer de 76 euros mensuals i lamenta que, si han de marxar-ne, no sabran què fer. "Ens hem espavilat i hem anat arreglant allò que es fa malbé; ens fa por quedar-nos al carrer", admet Baddouri, subratllant també que aquest és un barri "molt tranquil" on tots els veïns fan pinya.

Sandra Raset, la parella de Lamraich, fa quatre anys que viu a l'edifici. "Veig que la gent té molts de prejudicis sobre la zona; però som una comunitat i el que volem és quedar-nos tots", explica. Admetent, això sí, que si el bloc es reforma i se'n milloren els habitatges, els veïns entenen "que s'haurà de pagar una mica més" de lloguer.

Residència d'estudiants

Les famílies del bloc de la Creueta ja han començat a parlar amb el nou comprador per veure en quina situació quedaran un cop el bloc canviï de mans. El representant del grup inversor, Michael Sauvineau, explica que la voluntat dels nous amos és destinar un 25% de l'edifici a habitatge social, i reconvertir la resta en una residència d'estudiants (aprofitant la proximitat amb el Parc de Recerca i el campus de Montilivi de la UdG).

"Entenem que les problemàtiques actuals d'habitatge no es resolen traslladant famílies vulnerables a d'altres zones", diu Sauvineau, que confia poder arribar a un acord amb els afectats que tenen contracte. "Volem impulsar un model de convivència publicoprivada i d'integració social, fent que part d'aquest edifici, que suma 11.000 metres quadrats, sigui parc públic d'habitatge", concreta.

El grup inversor ofereix destinar un dels quatre cossos de l'edifici -on hi haurà dotze pisos- a acollir famílies. "També estudiant la possibilitat de veure com l'Ajuntament de Girona podria col·laborar amb nosaltres per tirar endavant la rehabilitació", explica Sauvineau. A les altres tres famílies que també tenen contracte, se'ls proposa reubicar-les als pisos Barceló (situats a la carretera que va cap a Quart). El portaveu del grup inversor explica que tenen "voluntat d'ajudar les famílies vulnerables", a qui se'ls oferiran lloguers assequibles; però això sí, actualitzats. "Tots partim de la base que els preus actuals no són sostenibles, i que aquells que es faran seran més elevats, però en cap cas s'aproparan als que es paguen a Girona", afirma Sauvineau.

Mediació de l'Ajuntament

L'Ajuntament de Girona, que segueix la situació i està parlant amb les dues parts, s'ofereix a fer de mediador i a explorar solucions conjuntes. Fonts del consistori expliquen que estan al corrent de la proposta del comprador i que, si fa falta, s'estudiarà de quina manera es poden destinar recursos o bé tirar endavant ajudes de lloguer per als afectats.

L'Ajuntament, però, sí que precisa que la prioritat és que es respectin "els drets" dels llogaters, i que així també se li va fer saber al grup inversor. Fa mesos el consistori, de fet, va intentar comprar l'edifici de la Creueta per intentar solucionar-ne el deteriorament; aleshores, però, no es va poder tancar cap pacte amb la propietària perquè el preu que en demanava era massa elevat.