Apareix a la presó una soga feta amb llençols després de l'intent de fugida d'Ángela Dobrowolski

Ángela Dobrowolski al·lega que no volia fugir de la presó, sinó suïcidar-se

Dobrowolski atenent els mitjans de comunicació a l'exterior de la Ciutat de la Justícia de Barcelona.

Dobrowolski atenent els mitjans de comunicació a l'exterior de la Ciutat de la Justícia de Barcelona. / Europa Press

Juan José Fernández

Una soga d'uns 17 metres de longitud i elaborada amb parts de llençols ha aparegut en un registre al qual va ser sotmesa aquest dimarts la presó barcelonina de Wad-Ras, després que els seus funcionaris avortessin un intent de fugida d'Ángela Dobrowolski, exdona del productor televisiu Josep Maria Mainat.

La soga, del mateix color ataronjat que les mantes lleugeres dels llits de la presó, està realitzada amb trossos de tela nuats fermament entre si. La propietat d'aquesta corda no s'ha atribuït encara, però ha aparegut amagada en unes bosses col·locades sota unes caixes de transport de menjar i altres subministraments en l'escala de servei del Centre Penitenciari de Dones, segons confirmen a El Periódico de Catalunya fonts penitenciàries.

Dobrowolski tenia encomanada la neteja d'aquesta escala. En el tercer pis està la finestra amb un enreixat d'acer que la interna estava trencant a poc a poc. Ja tenia practicat un forat d'uns 30 centímetres la tarda del passat divendres, quan va ser sorpresa destrenant l'enreixat. Per l'altura d'aquesta zona, per sortir de la presó, s'hauria necessitat una escala o una soga. La fugida, tal com estava plantejada, és considerada "impossible" per les autoritats de Presons de Catalunya.

Dos ferros

Tota la presó barcelonina va ser sotmesa aquest dimarts a un escorcoll general, un registre a fons de les cel·les en el qual han aparegut també dos elements metàl·lics que podrien haver servit d'eina a Dobrowolski per fer palanca amb la reixa, estimen les mateixes fonts.

Un dels dos elements metàl·lics estava en la mateixa bossa que contenia la soga rudimentària. L'altre, en unes altres bosses d'una àrea d'escombraries. Els dos ferros han estat arrencats dels suports de cadires de l'aula d'Informàtica.

La troballa forma part ja de l'informe obert a la presó barcelonina de dones per l'intent de fugida d'Ángela Dobrowolski, a qui, en cas de ser jutjada per aquest assumpte, podrien caure-li entre sis mesos i un any de presó addicional.

Buscant la mort

Des de divendres passat, quan va ser sorpresa trencant un enreixat, Ángela Dobrowolski ha sostingut davant les autoritats del Centre Penitenciari de Dones que la seva intenció en obrir el forat de la finestra no era fugar-se, sinó suïcidar-se. Aquesta versió ha estat confirmada per l'actual advocat de la presa.

La presa, recentment convertida a l'Islam, guarda un versicle de l'Alcorà que parla del pas al paradís dels màrtirs. És un dels versicles que també reciten els gihadistes suïcides.

Dobrowolski ha explicat que buscava la mort davant el penós horitzó penal que se li presenta per davant. Té 21 causes obertes, però la més pròxima en el calendari és la que s'ha instruït pel pla per assassinar la seva exparella.

El dia 15 de juliol comença una vista de cinc dies de durada per dos delictes que se li atribueixen: un de revelació de secrets, pel qual la fiscalia demana tres anys de presó i l'acusació particular un any; i un altre per la temptativa d'assassinat, pel qual fiscal i acusació particular -el seu ex- demanen 13 anys de presó.

Ángela Dobrowolski, en una imatge d'arxiu.

Ángela Dobrowolski, en una imatge d'arxiu. / Europa Press

La llei estableix un límit de compliment de presó del triple de la major de les penes a les quals hagi estat condemnada una persona, amb límit de 20 anys, per la qual cosa davant Ángela Dobrowolski es presenta una possible estada en la presó d'almenys quatre lustres.

Actualment, la dona compleix una condemna de dos anys i quatre mesos per la falsificació de xecs del seu exmarit. La setmana passada li va ser comunicat un altre any de condemna per trencament d'una ordre d'allunyament el dia de la mare de 2023, abans d'ingressar a la presó, el passat estiu.

Vigilada

Ángela Dobrowolski ha comunicat als vigilants de la presó que ha iniciat una vaga de fam. Porta, segons el seu advocat, tres dies consumint només aigua i cafè. En repetides ocasions, recorda el lletrat, ha afirmat que no aguanta la presó. “Jo a la presó em mato”, li ha dit.

Actualment, se li aplica l'article 75 del Reglament Penitenciari, que limita els moviments del pres a l'interior de la presó. Dobrowolski ha estat reallotjada en una altra cel·la, no està mai sola i se li ha retirat el treball que tenia assignat.

Una petició de suspensió extraordinària de la condemna es va presentar en va al començament d'any: haurà de seguir a la presó, i no fora, un tractament per deixar les drogues que consumeix des de fa anys. Per la seva addicció, la interna ha estat sotmesa dues vegades a exàmens mèdics forenses.