Els veïns i comerciants del carrer Ballesteries neguen que hi hagi turisme massiu a Girona

Diuen que les vendes dels locals han disminuït un 50% respecte a l'any passat

El carrer de les Ballesteries, aquest matí.

El carrer de les Ballesteries, aquest matí. / ACN

Josep Coll

Josep Coll

L’Associació de veïns i comerciants del carrer de les Ballesteries (i part del Caldarers) de Girona nega que hi hagi «turisme massiu» a la ciutat perquè segons han pogut comprovar, aquest any, «no hi ha tanta gent», tal com afirma el president de l’associació José Badenes. De fet, diu que el turisme seria massiu si la ciutat estigués cada dia «col·lapsada» com passa per Temps de Flors i que, en aquest sentit, el que cal és «controlar» els visitants que venen. Tot això, arran de la manifestació convocada per aquesta dissabte (18 hores) per part de la Plataforma pel Decreixement Turístic i en la qual es protestarà contra el turisme massiu.

Badenes diu que «anar contra el turisme també és anar contra la gent que viu del turisme», tot i que afirma que els comerços que hi ha al carrer de les Ballesteries, una quarantena, «no estan destinats al 100% al turisme», ja que són «botigues de fa molt de temps», de roba, rellotges, regals, cosmètics o queviures, entre d’altres. «Botigues de barri», com les anomena Badenes. Així, lamenta que des de la pandèmia la gent «compra d’una altra manera» i ara «està acostumada a comprar a grans superfícies o per internet perquè és més barat».

Així, el president de l’associació remarca que si no fos pel turisme hi hauria dies que «negocis se n’anirien sense vendes a casa». A més, lamenta que aquest any les vendes han «caigut un 50%» respecte a l’any passat, cosa que, segons ell, confirma la menys afluència de turisme respecte a altres anys. «A les deu de la nit, el mes de juliol, el carrer està buit, i el matí i hi ha dues taules que esmorzen a la rambla», afirma Badenes per explicar la poca afluència de gent. «La gent hauria de parlar amb els botiguers del barri i conèixer la seva opinió», també apunta.

Per altra banda, diu que no és cert que el carrer de les Ballesteries «sigui tot pisos turístics». Badenes afirma que «molts comerciants» viuen «dalt els locals o al costat». Segons l’últim registres d’habitatges d’ús turístic de la Generalitat hi ha 28 immobles d’aquestes característiques al carrer de les Ballesteries. La via té una cinquantena de números i una norantena d’habitatges segons els últims registres.

Crítiques a la manifestació

En paral·lel, el PP de Girona també critica la manifestació convocada per aquesta tarda. El regidor Jaume Veray, lamenta la «criminalització» del turisme per part de la Plataforma pel Decreixement Turístic. Veray apunta que la plataforma assenyala «directament el turisme ciclista i alimentar la turismofòbia que està emparant l’actual govern local de la ciutat, com ja vam veure el mes de maig amb els atacs i pintades en establiments ciclistes amb l’absoluta passivitat inicial de l’Ajuntament».

El regidor popular també lamenta que el govern municipal «toleri l’assenyalmaent hostil» cap a turisme i, en canvi, no té en compte «la importància del teixit comercial de la ciutat». En tot cas, la Plataforma pel Decreixement Turístic va deixar clar que «no s’oposa a la mobilitat sostenible, sinó als efectes que té el turisme ciclista sobre a la ciutat». De fet, la concentració d’aquesta tarda, que començarà a la plaça del Vi i acabarà a la plaça de la Independència, comptarà amb la presència d’un bloc ciclista.