Infermeres demanen que als CAPs es pregunti als pacients sobre incontinència

El CAP de l’Estartit en una imatge d'arxiu.

El CAP de l’Estartit en una imatge d'arxiu. / SSIBE

ACN

L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) ha demanat un protocol perquè a les consultes d’atenció primària es pregunti directament sobre la incontinència, de la mateixa manera que es pregunta per altres qüestions com ara si un pacient fuma o no. De fet, la incontinència és la tercera afectació que més minva la vida de la persona que la pateix, produint més deteriorament que la malaltia cardíaca, la diabetis o l’artritis reumatoide. Aproximadament un de cada 15 adults pateix incontinència fecal. Afecta un 6% de la població menor de 40 anys i un 15% dels majors de 40 anys.

També s’estima que pateixen aquesta patologia entre un 4 i un 6% de les dones que han tingut un part vaginal. Precisament, un estudi fet a Espanya recentment indica que en dones que pateixen incontinència urinària, fins a un 8,7% també pateix incontinència anal.

La incontinència està infradiagnosticada i és important el paper que la infermera d’atenció primària pot tenir per detectar, valorar i derivar a l’atenció especialitzada.