Les morts per suïcidi superen les d'accidents de trànsit en un 75% a Girona

Les defuncions per malalties del sistema circulatori i càncer segueixen sent les primeres causes segons dades del primer semestre del 2023

Una operació cardiovascular a l'hospital Josep Trueta en una foto d'arxiu.

Una operació cardiovascular a l'hospital Josep Trueta en una foto d'arxiu. / ICS

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Les morts per suïcidi superen per un ampli marge els morts en accident de trànsit a la província de Girona. Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), durant els sis primers mesos de l’any passat es van treure la vida 35 persones, un 75% més que les 20 víctimes mortals de trànsit entre el gener i el juny.

Tot i que la mitjana de suïcidis per cada 100.000 habitants a Catalunya és una de les més baixes d’Espanya, amb 7,7, just després de la Comunitat de Madrid; l’augment de suïcidis s’ha fet evident des de la pandèmia i preocupa les societats de metges i psicòlegs.

En el cas de la província de Girona, han augmentat un 34% en quatre anys, passant dels 62 el 2018 als 83 del 2022. El canvi més significatiu es va produir el 2021, quan amb un any la xifra va passar de 62 a 81. Pel que fa als accidents de trànsit, la xifra ronda la cinquantena tant el 2022 com el 2021. 

Per tal de fer front a l’augment dels suïcidis en la població, el Departament de Salut impulsa diverses iniciatives dins el Pla de Prevenció del Suïcidi. Les dades del Codi Risc Suïcidi també assenyalen que han baixat un 2,9% els intents de suïcidi a Catalunya durant el primer semestre de 2023 respecte el mateix període de l’any passat, especialment en dones (7,8%) i amb una reducció d’un 10% en dones de 12 a 25 anys. Per contra, es va produir un augment d’un 9,7% de la detecció la ideació suïcida.

Entre altres actuacions, Salut ofereix des de finals de l’any passat suport en la recuperació emocional als supervivents d’una mort per suïcidi, com són la família, els amics i l’entorn. A més, se’ls ofereix informació d’altres recursos comunitaris de suport per part d’associacions de supervivents i de prevenció del suïcidi. També es va crear un observatori de prevenció amb l’objectiu de dissenyar un sistema de vigilància epidemiològica.

Principals causes de mort

Malgrat tot, la llista de causes de mortalitat continua estant encapçalada per les malalties del sistema circulatori i els tumors. Durant els sis primers mesos del 2023 van morir 908 gironins per malalties circulatòries, sobretot pel cor, i 888 per diferents tipus de càncer. Els tumors que van causar més defuncions són els de pulmó (148) i els de còlon (68). En tercer lloc, hi va haver les malalties del sistema respiratori, amb 371, entre les quals destaquen les malalties cròniques de les vies respiratòries i, en quart lloc, les malalties del sistema nerviós amb 216 -la meitat de les quals correspon a l’Alzheimer. Seguidament, les malalties del sistema digestiu van causar 173 morts, els trastorns mentals i de comportament van causar 159 defuncions i les malalties dels òrgans ginecològics i urinaris, 158. 

A continuació, les morts per causes externes, amb 146 registres, engloba diversos motius, entre els quals hi ha el suïcidi, els accidents de trànsit, els ofegaments o els assassinats, entre d’altres. Destaca que els accidents per incendis són els que van causar més morts, amb 36, seguits dels suïcidis

Per altra banda, la covid-19, dins l’apartat de malalties infeccioses i parasitàries, cada vegada té menys pes en la mortalitat dels gironins. Ja el 2022 van morir 483 persones, gairebé la meitat que el 2020, quan se’n van registrar 918. Mentre que el 2021 n’hi va haver 636. Durant els primers sis mesos de l’any passat van morir 71 persones per coronavirus.  L’Estadística de defuncions segons la causa de mort recull més de 12.000 malalties.

Subscriu-te per seguir llegint