Detenen set estrangers a Camprodon per usar un passaport falsificat per sol·licitar la Targeta de residència

La Policia Nacional sospita que darrere hi ha una banda dedicada a fer aquest tipus de suplantació d'identitat i que coneix molt bé el dret d'estrangeria

Un agent a l’oficina de Camprodon de la Policia Nacional , en una foto d'arxiu.

Un agent a l’oficina de Camprodon de la Policia Nacional , en una foto d'arxiu. / Policia Nacional

Eva Batlle

Eva Batlle

La Policia Nacional ha detingut set estrangers per suplantació d'identitat. Aquests havien utilitzat un passaport falsificat per sol·licitar la Targeta de residència a Espanya.

Els agents encarregats de l'expedició de les targetes de Camprodon es van adonar que ciutadans gambians que volien expedir la seva primera targeta de residència aportaven passaport amb diferent numeració al que hi havia a l'expedient de residència tramitat.

Segons van aclarir els investigadors, el modus operandi d'aquests estrangers consistia a sol·licitar la residència de forma telemàtica a la Subdelegació del govern de Girona presentant un passaport. Posteriorment, anaven a la comissaria de Policia Nacional de Camprodon amb un passaport on figurava la mateixa filiació però diferent numeració.

En tenir sospites que es podria tractar de suplantacions d'identitat, el Grup de Recerca de Camprodon, en col·laboració amb la Brigada Provincial d'Estrangeria i la Subdelegació de Govern a Girona, va començar a indagar per esbrinar si es tractava d'un il·lícit penal. Van sol·licitar a la Subdelegació de Govern una còpia del passaport presentat telemàticament per poder confrontar-ho amb el que presentaven físicament.

Aquí va arribar la sorpresa, quan els agents van poder constatar que coincidia plenament la filiació, però ni la numeració ni la fotografia eren iguals i, per tant, es tractava de dues persones diferents. Fruit d'aquesta investigació s'han fet set detencions d'estrangers acusats d'un delicte d'Usurpació d'estat civil i Falsificació de documents.

Investiguen els advocats

La complexitat de la fórmula utilitzada fa sospitar a la Policia Nacional que darrere aquesta pràctica hi ha una organització estructurada i amb amplis coneixements en dret d'estrangeria. De fet, la policia està investiant els tramitadors d'aquests expedients, és a dir, els advocats que sol·liciten la residència de forma telemàtica i que facilitarien tots els tràmits als detinguts.

Per això, la investigació continua oberta en espera de poder analitzar la informació obtinguda i practicar més detencions. El cas està a mans d'un jutjat de Ripoll.