Un aparador per a l’escena més trencadora feta des de Girona

Demà arrenca Això Al Poble No Li Agradarà, un festival que durà a nou municipis la creació contemporània de companyies amb base al territori com Nyamnyam o Sociedad Doctor Alonso

Una escena de «Noves espiritualitats per a persones atees».

Una escena de «Noves espiritualitats per a persones atees». / Eva Freixa

Alba Carmona

Alba Carmona

Donde empieza el bosque acaba el pueblo, una reflexió sobre el concepte de paisatge dels silencs Monte Isla, enceta demà l’edició pilot d’Això al Poble No li Agradarà, un festival dedicat a l’escena més arriscada impulsat conjuntament per nou municipis gironins. Fins diumenge, Figueres, Girona, Banyoles, Celrà o la Jonquera acolliran onze propostes d’arts vives de la mà de companyies que tenen la base a les comarques gironines. Els llenguatges híbrids i els espectacles que juguen a trencar la cotilla de les etiquetes seran els protagonistes del festival, un aparador per a la creació contemporània feta des de Girona.

En són un exemple els nous espectacles de l’artista Marga Socias o la jove companyia Atzucac, que es preestrenaran dissabte abans de la seva estrena oficial a la pròxima edició de Fira Tàrrega.

Marga Socias s’ha aliat amb els músics d’Els Mals Endreços, Pau Marcos i David Codina, per a Orelles, acrònim d’Organisme Rural d’Exploració Lliure d’Escoltes Singulars. El projecte, que va més enllà de l’espectacle o del concert, tot i que inclou la música en directe, està plantejada com una experiència escènica entorn de l’escolta, amb la voluntat que qui vulgui hi pugui intervenir, però sobretot perquè el públic experimenti com es pot escoltar o ser escoltat d’una manera diferent.

Amb l’ajut del que anomenen «una capsa de música humana», Orelles convida el públic «a parar màquines i escoltar», des del joc i l’humor subtil, per repensar com entenem el soroll o la sobreestimulació de l’oïda, explica l’artista Marga Socias, que n’ha fet la codirecció amb Jordi Duran.

La proposta, pensada per tots els públics, es veurà dissabte en dues sessions a l’Animal a l’Esquena, el Mas Espolla de Celrà. És una coproducció d’El Canal, el centre d’arts escèniques de Salt, i també ha rebut suport de Fira Tàrrega i UdelBac.

També dissabte, però al Jardí de la Pau de Lloret de Mar, la jove companyia Atzucac testarà davant del públic el seu segon espectacle, Noves espiritualitats per a persones atees. Després d’Entre polièster, aquesta companyia sorgida, en part, de l’escola universitària ERAM, busca respostes a la pregunta de en què creuen les persones que no creuen en déu. «Volem reflexionar què les uneix i què no, a quins buits existencials han de fer front i quines aproximacions espirituals té l’ateisme, però tot des de l’humor, que és clau per parlar de tu a tu, amb un to fresc i no transcendental», explica Dolça Alcanyís, una de les intèrprets i creadores de l’espectacle juntament amb el gironí Aram Pou i Victoria Bilbao.

Durant el procés de creació -que ha comptat amb la complicitat del Teatre Municipal de Girona, el col·lectiu Nyamnyam, el festival Z, Tàrrega, El Canal, Escena Poblenou, Teatre Nu o el Teatre de Lloret-, la companyia ha anat incorporant les aportacions del públic.

I és que la proposta, interdisciplinària, uneix teatre de cos, paraula, objectes i música i és «molt viva», perquè es modula «en funció de com ho viu el públic», assenyala Alcanyís sobre un muntatge que reivindica la comunitat enmig del «lliure mercat de creences».

Festival itinerant

Després d’una primera jornada al Teatre Principal d’Olot, divendres el centre cívic de Porqueres acollirà una Restart Party, i al vespre el col·lectiu Nyamnyam representarà Inert? a la Factoria d’Arts Escèniques de Banyoles.

Dissabte el festival es posa en marxa a Girona amb Rue, un espectacle gratuït de carrer de l’artista brasiler Volmir Cordeiro, abans de marxar a Celrà, on es veurà Orelles, i Lloret, on hi ha prevista Noves espiritualitats per a persones atees.

L’última jornada es concentrarà a l’Alt Empordà: els olotins Artistas Salsichas duran Hablar con las plantas para llegar a un paisaje a la zona dels búnquers de la Jonquera i a El Jardí de Figueres hi ha programat Noche cañón, dels empordanesos Sociedad Doctor Alonso.

Subscriu-te per seguir llegint