The Tyets: una locomotora a tot drap que arrasa l'Auditori de Girona

El grup de Mataró triomfa entre un públic infantil i familiar, en un concert pensat també especialment i de forma pionera per a les persones sordes

Un moment del concert d'aquesta tarda a l'Auditori

Un moment del concert d'aquesta tarda a l'Auditori / Marc Martí Font

Jordi Roura

Jordi Roura

Just devia ser a mig concert, de cop, un focus va il·luminar Xavier Coca a l’escenari de l’Auditori que, guitarra en mà, ha presentat la cançó "Desembre", dedicada a la seva parella. Un tema «d’amor», perquè segons ell, The Tyets també en fa, de cançons d’amor amb lletres sentides. «Ara és moment d’aturar un moment la locomotora», ha assegurat, per donar pas a un dels temes més emotius d’aquest frenètic Èpic Solete, el disc dels mataronins que els ha dut, amb el seu reggaeton i trap enganxós, a la primera divisió de la música en català. No cal dir que en el concert d’aquesta tarda, dedicat especialment al públic infantil i a les persones sordes (dues intèrprets de llengua de signes de l’associació EnCantades i uns globus premuts a la panxa se n'han encarregat), els The Tyets han arrasat. Era el seu segon cop a l’Auditori: en una mica més d’un any i mig han passat de la sala de cambra a esgotar les entrades de la sala Montsalvatge en dos dies.

La locomotora ha anat a tot drap, en un concert vist i no vist d’una hora i quart de durada on un darrere l’altre han anat desfilant tots els temes que el públic esperava amb ànsia. Bailoteo i Coti per Coti se les han guardat, hàbilment, per a la traca final, ja amb la platea despentinada i aparcada la formalitat habitual de tan nostrat recinte. Abans havien sonat des de La platja i Clar que t’he trobat a faltar, fetes juntament amb Stay Homas i Julieta, respectivament, fins a Èpic Solete, De l’1 al què, El Tonteo, Let Me Alive o Olivia, esclar, un altre dels grans moments de la tarda, i més en un concert pensat per al públic familiar. The Tyets no només ha arrasat a l’escenari: també ho ha fet a la botiga de merxandatge, on al final del concert no quedava cap peluix Solete, per exemple.

En paral·lel, el concert d’aquesta tarda també passarà a la història per ser el primer en un recinte públic català on s’aposta per la interpretació en llengua de signes de totes les cançons que van sonar. Se n'ha fet càrrec l’associació EnCantades, dedicada a la interpretació de concerts i esdeveniments per a persones sordes amb el projecte EnCantados. Ha sigut una manera de fer encara més inclusiu l’espectacle que The Tyets ha protagonitzat i que havia esgotat les entrades en un parell de dies quan es van posar a la venda a finals de novembre.

Lluny de donar signes d’esgotament el fenomen The Tyets s’escampa com una taca d’oli. D'aquí a quatre mesos els mataronins tornaran a Girona per participar en el festival Strenes amb un doble concert a les escales de la Catedral que també ha esgotat tot el paper disponible. Serà l’avantsala d’un estiu que els durà als principals festivals de Catalunya amb un nou espectacle renovat. Ja estan confirmats a l’Ítaca a l’Estartit, a Roses al Sons del Món i al SummerFest Cerdanya. Abans, animaran el Carnaval a la Bisbal i a l’abril se’ls podrà veure al Festivall de Camprodon.