Salvador Sobral, el cantant de Berri Txarrak i Markooz s'afegeixen al cartell de l'(a)phònica

La vintena edició se celebrarà del 28 i el 30 de juny amb artistes com Albert Pla, Marina Herlop, Marc Parrot i Cor de Teatre

Una actuació de l'(a)phònica, en una imatge d'arxiu.

Una actuació de l'(a)phònica, en una imatge d'arxiu. / Festival (a)phònica

Alba Carmona

Alba Carmona

El cantautor portuguès Salvador Sobral; Gorka Urbizu de Berri Txarrak i el beatboxer Markooz són algunes de les darreres incorporacions destacades de l'(a)phònica de Banyoles, que enguany celebra la vintena edició. El Festival de la Veu de Banyoles, que tindrà lloc del 28 al 30 de juny, completa amb artistes com Amaia Mirada i Mireia Calafell & Nil Ciuró un cartell que ja comptava amb Marina Herlop, Momi Maiga, Marc Parrot, Albert Pla & The Surprise Band i La iaia, entre altres artistes.

En total, seran 39 propostes entre actuacions i activitats paral·leles, amb una programació que fa una picada d’ullet a artistes que han passat pel certamen de forma recurrent en aquestes dues dècades, però també amb visió de futur, amb noms que despunten a l’escena del país. Tot plegat, amb vocació d’anar-se acostant a la paritat, tenir una especial sensibilitat amb la llengua i també amb la sostenibilitat.

El director del festival, Francesc Viladiu, però, deixa clar que aquesta edició ha suposat «un sobreesforç per tirar endavant el festival», a causa d’una «falta de suport municipal» que ha fet anar l’organització «a contrarellotge» i que finalment s’ha pogut solucionar.

El motiu és que l’Ajuntament de Banyoles ha fet un concurs públic per decidir la gestió del festival. L’alcalde, Miquel Noguer, afirma que malgrat les bones intencions, el procés «no ha reeixit bé» però assegura que ja treballen amb l’àrea de cultura per trobar l’encaix de cara als anys vinents. Segons Noguer, ja treballen en el pròxim concurs amb l’objectiu de garantir la continuïtat «vint anys més» de l’(a)phònica.

Pel que fa als temes estrictament artístics, la programació «singular, arriscada i diversa» d’enguany s’estendrà per dinou escenaris de la capital del Pla de l’Estany i set de cada deu propostes seran gratuïtes, amb accés lliure. La resta, amb entrades d’entre 5 i 21 euros, ja estan a la venda.

 L’(a)phònica d’aquest any oferirà tres estrenes, sis presentacions a comarques gironines i un espectacle especialment ideat per al festival, el de Markooz, una referència del beatbox ara ja retirat que torna puntualment a l’escenari per l’aniversari del certamen. Així mateix, el festival ha coproduït enguany dues propostes: Kairo, el nou treball del virtuós de la kora Momi Maiga i Emergències, de Mireia Calafell & Nil Ciuró, que obrirà el festival d’enguany.

Entre els nous noms anunciats, hi ha el retorn de Salvador Sobral, que tancarà el festival el 30 a la nit per presentar el seu quart àlbum, Timbre, amb un concert gratuït a la Muralla amb Magalí Sare i Lucía Fumero; el de Markooz i el de Gorka Urbizu, cantant, guitarrista i fundador de la banda Berri Txarrak, que presentarà el seu projecte en solitari, Hasiera Baz, també de franc a la Muralla.

També hi haurà The Gramophone Allstars Big Band, Les Anxovetes o Amaia Miranda.

Un any més, l’(a)phònica col·labora amb diverses entitats per oferir activitats paral·leles. Arrencaran aquest diumenge amb la 22a Trobada de Candaires del Pla de l’Estany a Crespià, i inclouran, entre altres, un concert de Joan Garriga a La Volta, a Girona, el dissabte 8 de juny, i el Tast de Concerts, un circuit per conèixer veus emergents com les de Leyre Estruch Trio, Elena García, Lia Sampai, Minibús Intergalàctic, Cai Godayol, Una altra juny i Los Bongos.