El treball del sector porcí espanyol per reduir emissions

Les cooperatives augmenten l'esforç per aconseguir una gestió adequada dels purins

Diversos porcs, en una fotografia d'arxiu.

Diversos porcs, en una fotografia d'arxiu. / DdG

Jesús Domingo Martínez

Manuel Esteve, el president del sector porcí de capa blanca de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya, va traslladar al Parlament Europeu, durant l'esdeveniment celebrat sobre els reptes del sector porcí i, en concret, sobre les emissions industrials i el benestar animal, la feina per reduir emissions i fomentar l'economia circular del porcí espanyol. En aquest sentit, Esteve va indicar que els nostres ramaders compleixen la directiva d'emissions, tal com recull el darrer informe del ministeri d'Agricultura, que mostra una reducció del valor mitjà dels nivells d'emissió associats a cada granja.

A Brussel·les, durant la seva intervenció, Esteve va destacar l'esforç que estan fent les cooperatives per aconseguir una gestió agrícola adequada dels purins. Es tracta, apuntava, “d'una de les vies més sostenibles, ja que les cooperatives amb la valorització agrícola dels purins i fems, des d'un abordatge col·lectiu, són un paradigma d'economia circular, en què s'aprofiten al màxim tots els recursos disponibles. La ramaderia proporciona fertilització al pagès i amb el cereal d'aquest pagès fabriquem el pinso que alimentarà els nostres animals. I les cooperatives han fet un pas més posant en marxa plantes per a la producció de biogàs”.

Benestar animal

Respecte el benestar animal, Esteve va reiterar als europarlamentaris i membres de la Comissió Europea que els ramaders són els primers interessats que els seus animals gaudeixin de les cotes més altes de benestar, però sempre “des de la racionalitat i l'experiència”, i va apuntar que "determinades modificacions futures poden comportar un empitjorament en el benestar dels porcs, per la qual cosa és imprescindible consultar el sector abans d'aprovar-les".

Tots els intervinents van coincidir a subratllar que “més requisits europeus en aquests àmbits provocaran que moltes empreses hagin de tancar i augmentin les importacions de tercers països que no compleixen les mateixes normes de producció europea, cosa que perjudicarà el medi ambient i el benestar animal”.