Es produeix més i s'emet menys amoníac

Les emissions estimades per al 2021 s'haurien reduït en un 2,7%

DIversos cultius en una fotografia d'arxiu.

DIversos cultius en una fotografia d'arxiu. / Efe

Jesús Domingo Martínez

Les darreres dades de què disposa el Ministeri d'Agricultura sobre emissions d'amoníac han posat de manifest que les emissions de gasos d'efecte hivernacle en les activitats agrícoles i ramaderes s'han reduït els darrers anys, tot i que s'ha augmentat la producció per atendre de manera suficient la creixent demanda d'aliments.

En el cas de la ramaderia, les emissions totals de NH3 (amoníac) estimades per al 2021 s'han reduït en un 2,7%, cosa que ha permès no només complir en aquest exercici els compromisos nacionals de reducció d'emissions d'amoníac, sinó també gairebé duplicar l'objectiu de reducció anual del 3% de les emissions d'amoníac respecte el 2005. Des del Ministeri reconeixen que ha estat possible gràcies al treball dels ramaders en l'aplicació de les Millors Tècniques Disponibles (MTD). Més del 89% del cens ramader ha notificat la seva aplicació.

Tècniques durant totes les etapes

Les MTD són tècniques per reduir les emissions durant totes les etapes de la cria animal fins a la seva aplicació al camp dels fems com a nutrient essencial, i inclouen tècniques d'alimentació, disseny dels allotjaments, emmagatzematge i gestió de fems, entre d'altres. Estan recollides als reials decret d'ordenació dels diferents sectors ramaders i hi ha un registre individualitzat de les MTD utilitzades per cada explotació en el sistema informàtic Ecogan.

Pel que fa a l'agricultura, ha estat fonamental la nutrició sostenible de sòls agrícoles, que té per objectiu trobar un equilibri entre millorar la productivitat i minimitzar els problemes mediambientals, racionalitzant l'ús dels fertilitzants, reduint el cost i l'impacte ambiental de la fertilització.