La Costa Brava concentra el 55% de les compravendes d’habitatges a Girona

El litoral gironí va registrar més de 7.600 operacions durant l’any passat

Els visitats d’habitatges a la costa gironina es van duplicar durant el 2023 respecte a l’any anterior, segons un informe de Tinsa

Una dona davant l’aparador d’una immobiliària en una imatge d’arxiu.

Una dona davant l’aparador d’una immobiliària en una imatge d’arxiu. / Aniol Resclosa

Joel Lozano

Joel Lozano

La Costa Brava és un pol d’atracció per al turisme i això provoca que de manera directa o indirecta hi hagi moviment econòmic d’activitats diverses. L’any passat, la costa gironina va concentrar més de la meitat de les operacions de compravenda d’habitatges que es van dur a terme a la província, en concret un 55%, amb 7.675 de les 14.066 operacions que es van tancar durant el 2023.

Tanmateix, les operacions van caure considerablement respecte a l’anterior exercici, un 13% al conjunt de la demarcació i un 12,4% a la costa, segons reflecteix l’informe «Vivienda en Costa 2024», elaborat per l’empresa de valoració i consultoria immobiliària Tinsa, amb informació sobre el preu, l’oferta i la demanda d’habitatge acabat en més de 250 municipis del litoral. 

El preu dels habitatges vacacionals -principalment segones residencies- en la costa es va enfilar durant l’any passat i és notablement superior al preu mitjà de la zona. Se situa en 3.700 euros el metre quadrat a la zona de la Costa Brava entre Portbou i Sant Feliu de Guíxols, mentre que a la zona entre Tossa de Mar i Blanes és inferior, 2.750 el metre quadrat. Segons Tinsa, el preu d’aquests habitatges vacacionals contraresta amb el valor mitjà general de l’habitatge en els municipis de costa de Girona, de 1.831 euros el m2 i el valor mitjà de la província completa de 1.777 euros per m2.

Lloret de Mar va ser el municipi de la Costa Brava que va concentrar més operacions de compravenda d’habitatges, 345. De fet, van pujar considerablement respecte al 2022, un 69,1%. Roses va ser la segona localitat costanera de Girona amb més operacions, 247, la qual cosa suposa un 2,4% menys que l’any anterior. El tercer municipi amb major moviment immobiliari durant l’any passat va ser Castelló d’Empúries, amb 196 compravendes d’habitatges, un 9,5% interanual més.

El perfil de demanda reparteix protagonisme entre comprador nacional i estranger. Segons explica Tinsa en el seu informe, la demanda nacional procedeix principalment de Barcelona, de la mateixa província de Girona o d’altres províncies pròximes. La demanda estrangera és majoritàriament de centre i est d’Europa. Hi ha una veta de mercat de segment alt que presenta un perfil de demanda estrangera diferenciat i consolidat en ubicacions concretes. Les compravendes d’habitatge vacacional per part d’estrangers suposen entorn del 30% i asseguren que «tenen cada vegada més pes».

D’altra banda, la costa gironina va incrementar els visitats d’habitatges durant el 2023. Es van duplicar respecte al 2022, amb un creixement del 104,9%, la província de tota la costa espanyola on més van créixer. Tanmateix, Tinsa destaca que el volum total del mercat és moderat en comparació amb altres províncies costaneres. En total a la Costa Brava es van visar 461 habitatges, la majoria d’aquests, un 74%, plurifamiliars. Segons el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Girona es van visar 2.480 habitatges l’any passat, per tant, al voltant d’un 18%, segons les dades de Tinsa, van ser a la Costa Brava. 

Subscriu-te per seguir llegint