Girona comença la instal·lació de plaques solars al pavelló de Vila-roja

Els treballs comencen ara a Girona Est i es treballarà en aquest edifici i en l’Escola Font de la Pólvora

Instal·lació de plaques solars en una fotografia d’arxiu. | JUAN PABLO BELLIDO

Instal·lació de plaques solars en una fotografia d’arxiu. | JUAN PABLO BELLIDO / David Page. Madrid

Redacció

L’Ajuntament de Girona ha començat les obres d’instal·lació de plaques solars al Pavelló Municipal de Vila-roja. En total, es col·locaran 216 plaques a la coberta de l’edifici, que té una superfície útil d’uns 1.806 metres quadrats. El sistema estarà connectat a la xarxa interior de l’equipament, per a l’autoconsum individual, i l’energia restant s’injectarà a la xarxa pública. S’estima que en conjunt es produeixin anualment 115.743 kWh d’electricitat i que es redueixin 37.150 kg de CO2 a l’any.

Aquesta és la primera acció que fa l’Ajuntament quant a la instal·lació de plaques fotovoltaiques als equipaments municipals de Girona Est. Un cop s’acabin els treballs al pavelló de Vila-roja, s’iniciaran les tasques a l’Escola Font de la Pólvora. Aquest edifici comptarà amb 180 panells solars repartits en una superfície útil aproximada de 1.488 metres quadrats i hauria de produir cada any uns 89.039 kWh d’electricitat, fet que suposaria una reducció d’aproximadament 28.580 kg de CO2 anuals.

A més, les plaques que s’instal·laran són de modalitat compartida i permetran, sense haver de realitzar una connexió física, traslladar la producció excedent d’energia en altres equipaments o habitatges propers de menys de 500 metres de distància. Alhora, aquest sistema permetrà fer front a la pobresa energètica, ja que un percentatge de la producció d’energia es podrà destinar a habitatges de protecció social o de famílies vulnerables ubicats a la zona.

A banda de les obres en aquests dos equipaments, l’Ajuntament ja va instal·lar dins el mateix contracte plaques solars el Mercat del Lleó i preveu fer-ho properament també a la Piscina Municipal de Santa Eugènia - Can Gibert del Pla. L’objectiu és que els edificis puguin produir part de l’electricitat que consumeixen per avançar cap a un model energètic més sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Les actuacions que comencen ara tenen un cost total de 148.558,97 euros i és l’empresa Conectividad y Comunicaciones CONCOM, SA l’encarregada d’executar els treballs. També es farà càrrec del manteniment de les plaques en els pròxims tres anys. Per la seva banda, Guanyem Girona recorda que aquesta proposta va ser iniciativa seva i va formar part de les inversions de març de 2021.