Girona amplia la xarxa de refugis climàtics fins als 51 espais

Aquest any s’incorporen a la llista equipaments privats com la llibreria Abacus i les piscines del GEiEG de Sant Narcís i de Sant Ponç per a la gent gran i per a les persones amb discapacitat, entre d’altres

Una imatge dels soterranis de la catedral que tornen enguany a ser un refugi climàtic.

Una imatge dels soterranis de la catedral que tornen enguany a ser un refugi climàtic. / Ajuntament de Girona

Tapi Carreras

Tapi Carreras

L’Ajuntament de Girona ha ampliat la xarxa de refugis climàtics d’estiu de la ciutat gràcies a la col·laboració pública i privada passant dels 32 espais de l’any passat als 51 d’aquest estiu. Aquests són indrets on la ciutadania pot anar durant els pics més elevats de calor. Com a novetat, enguany s’hi incorporen la llibreria Abacus, les piscines del GEiEG de Sant Narcís i de Sant Ponç per a la gent gran i per a les persones amb discapacitat, els museus d’Història de Girona i d’Història dels Jueus i el claustre de la Mercè, entre d’altres.

"A mitjà i llarg termini hem de treballar per una ciutat més preparada per fer front a les adversitats climàtiques, servint-nos sobretot de la natura com a gran aliada. Mentrestant, hem de ser capaços d'oferir respostes davant d'episodis de calor extrema, i per això l'ampliació de la xarxa de refugis climàtics amb la col·laboració publicoprivada n'és un element essencial. Estem especialment contents d'haver arribat a un acord amb el GEiEG per tal d'oferir les piscines a la població més vulnerable quan hi hagi onades de calor", ha afirmat la regidora de Ciutat que Cuida de l’Ajuntament de Girona, Gemma Martínez Villagrasa.

Dels 51 refugis climàtics que hi ha, 28 són interiors i 23 exteriors. Alguns estan oberts durant tot l’estiu, d’altres tanquen a l’agost i alguns només s’obriran en onades de calor quan s’assoleixi l’alerta taronja, és a dir, quan s’arribi a una temperatura al voltant dels 37ºC. Aquests espais compten amb una bona climatització, són accessibles i tenen lloc per seure, lavabos i aigua potable.  

Els interiors

Entre els espais interiors hi ha diferents centres cívics, biblioteques i equipaments culturals com l’Arxiu Municipal i el soterrani de la Catedral. Com a novetat, enguany hi ha els espais cívics de Can Gibert del Pla i del Mercadal, els museus d’Història de Girona i d’Història dels Jueus, el claustre de la Mercè, el Mercat del Lleó, la sala d’espera de l’oficina d’informació i atenció a la ciutadania de l’Ajuntament de Girona i la llibreria Abacus.

També s’habilitarà la piscina coberta de Can Gibert del Pla i la d’estiu de la Devesa. Durant les onades de calor, les dues instal·lacions seran gratuïtes per a les persones majors de 65 anys i per a les persones amb discapacitat amb la possibilitat d’anar-hi amb una persona acompanyant, igual que les piscines del GEiEG de Sant Narcís i de Sant Ponç que enguany s’incorporen a la xarxa de refugis climàtics. A més, en el cas de la piscina coberta de Can Gibert del Pla s’ha habilitat un espai per a l’ús lúdic durant els mesos de juliol i agost.

Els exteriors

Pel que fa als refugis climàtics exteriors, hi ha el parc del Migdia, el parc de Vista Alegre, els jardins de Pablo García Cortés “Pablito”, la plaça de Celestina Vigneaux, el parc de Domeny, el passeig Arqueològic, la Devesa, els jardins de Pedret i el recorregut de les fonts i la plaça de les Sardanes de Sant Daniel.

Alhora també s’incorpora el pati obert de l’Escola Dalmau Carles, que ja va estar operatiu l’any passat durant els mesos d’estiu, i enguany també s’obrirà el pati de l’Escola Àgora. Els dos espais estaran accessibles en les properes setmanes, de les 18 a les 21 h, de dilluns a divendres, per dur-hi a terme activitats esportives i jocs. Tots dos espais comptaran amb la figura d’una persona integradora social que dinamitzarà l’espai per tal de facilitar el seu bon ús i per tal de potenciar la relació entre les persones, prestant atenció principalment als joves i infants.

D’altra banda, per a les persones vulnerables i les sensesostre estan habilitades les dutxes del Pavelló Municipal de Girona-Fontajau.

Els gossos deslligats

 Una altra de les novetats és que s’han establert diferents espais amb ombres on es pot anar amb els gossos deslligats durant els mesos d’estiu, des d’avui i fins al 31 d’agost. Es tracta dels boscos de la Pabordia, de Font de l'Abella, de Palau i de Joan S. Papasseit. Aquests punts s’afegeixen als cinc itineraris canins que hi ha a la ciutat, recorreguts on els gossos poden anar deslligats, sota el control i responsabilitat de les persones que els condueixen.

El consistori manté obert que altres establiments privats o administracions de la ciutat es puguin adherir a la xarxa de refugis climàtics. L’objectiu és dotar Girona d’espais de confort tèrmic davant les temperatures extremes que poden tenir efectes sobre la salut, amb una especial atenció a les persones grans i amb discapacitat. Alhora també es vol donar visibilitat i conscienciar sobre la importància del canvi climàtic i el seu impacte en la població.