Com es viu el dol per la mort d'un familiar a l'estiu?

L'estiu és una època difícil quan s'ha perdut una persona propera

Àltima disposa de diferents serveis per donar suport a qui es trobi en aquesta situació

L'estiu és una època difícil per transitar el dol

L'estiu és una època difícil per transitar el dol / Cedida

Jaume Puig

Generalment, s'associa l'estiu a moments d'oci, d'alegria, a relacions amb la nostra família i amics, a dies de placidesa, de tranquil·litat i, sobretot, com un moment per a recuperar energies abans de reprendre el dia a dia i les rutines.

Sovint l'estiu també és un moment ple de records, de memòries compartides, de tornar a llocs on ja hem gaudit prèviament d'aquests mesos i valorar els records que tenim amb aquelles persones amb les quals, al llarg d'un temps o d'una vida, hem compartit aquest temps i aquests espais. Hi ha racons que identifiquem amb determinades persones, i persones que ens traslladen a moments inesborrables. I davant un context estival com aquest, tots aquests sentiments, records i sensacions poden ser molt diferents quan s'està vivint un procés de dol.

Quan s'ha viscut la mort d'un ésser estimat en els mesos o dies previs a les vacances d'estiu, és fonamental permetre's sentir i viure aquestes emocions, sense buscar la manera d'esquivar-les o dissimular-les. Les emocions sempre estan dins i no hi ha manera d'esquivar-les i és bo deixar-les sortir. Davant un context de dol, sobretot durant les vacances d'estiu, és important cercar sense por el consol en amics, familiars o grups de suport que poden ser de gran ajuda.

La mort d'un ésser estimat és un procés difícil

La mort d'un ésser estimat és un procés difícil / Cedida

Un període d'emocions trobades

L'estiu pot ser un moment on visquem emocions que ens semblin contradictòries. En un context en el qual l'entorn i les activitats pròpies de les vacances conviden a ser alegres i festives, es poden experimentar sentiments oposats.

Sovint, la pressió social per a estar alegre i relaxat en aquestes dates, sembla difícil davant els sentiments propis del dol, com la tristesa, la nostàlgia o també la desubicació en un context on trobem a faltar una persona que donava sentit a un lloc o a uns moments. És rellevant tenir en compte que la sensació d'absència pot ser encara més forta en un context on s'està envoltat de molta gent.

“Amb el pas del temps, aprenem a viure amb la pèrdua i a honrar la memòria dels qui ens han deixat”

Sentir i cercar moments de calma i recolliment

En tot context de dol és important:

  1. Permetre's experimentar i expressar les emocions pròpies de l'estat d’ànim del dol, ja sigui de tristesa, d'ira, de confusió, de buit o qualsevol altra sensació.
  2. És clau no jutjar-se a un mateix per tenir uns determinats sentiments o per tenir un estat d'ànim que no encaixa amb el que s'entén que són unes vacances d'estiu, i conèixer els límits per saber buscar, quan faci falta, el suport que es necessiti.
  3. És recomanable saber trobar espais de calma on qui visqui el dol pugui respirar i processar aquestes emocions. La naturalesa, passejos en espais calmats d'una ciutat, estar a casa si així ho demana el cos i el cap, i disposar d'aquests moments de tranquil·litat i solitud desitjada, són molt recomanables per a afrontar el dol des de la serenitat.
  4. També és guaridor poder compartir aquests sentiments amb amics pròxims, familiars o unir-se a grups de dol on poder compartir l'experiència viscuda i escoltar altres persones que estan passant o han passat per una situació similar.

El suport psicològic i emocional, un servei prioritari per Áltima.

Quan el procés de dol es converteix en un problema que un no pot afrontar, i més en un context vacacional, és recomanable cercar ajuda especialitzada.

Afrontar i superar la mort d'un ésser estimat és molt més suportable quan s'està envoltat de persones que entenen el context. Disposar d'un equip de psicòlegs especialitzats en el dol, o assistir a grups de dol guiats per professionals ajuda a sentir-se comprès. Àltima ofereix un servei d'equips especialitzats per al suport emocional i psicològic de les persones que han perdut a un ésser estimat, un servei que, a més, és totalment gratuïta.

Áltima ofereix un servei integral d'atenció al dol

Áltima ofereix un servei integral d'atenció al dol / Cedida

Aquest equip de psicòlegs, disponibles les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any i sense límit de cobertura horària ni de nombre de trucades, està a la disposició d'aquelles persones que viuen un procés de dol per a poder-les escoltar, aconsellar, atendre i donar pautes que ajudin a bregar amb aquesta situació.

Un altre recurs per a poder afrontar aquest dol estival són els grups de suport. Es tracta d'uns espais on es pot compartir l'experiència personal i escoltar les vivències d'altres persones que poden donar el suport que es necessita per a superar una pèrdua. Aquests grups de suport d’Àltima, guiats per psicòlegs que ajuden a expressar i aprendre a gestionar les emocions, són una eina clau per a poder canalitzar el dol.

Cuidar-se, la prioritat davant del dol

I davant totes aquestes emocions trobades que les vacances d'estiu poden suposar per a algú que està vivint un dol, un element clau és saber cuidar-se tan físicament com emocionalment.

És molt important mantenir una rutina de son adequada, alimentar-se de manera saludable i dur a terme activitats que permetin viure, sense que això faci que qui viu el dol se senti malament. Moments de plaer i benestar.

Tal com afirmen des de l'equip de psicòlegs d’Àltima, el dol es pot superar sempre, però és un procés gradual, una situació que demana temps i que, amb calma i paciència, permet arribar a viure de nou moments d'alegria i serenitat, fins i tot durant l'estiu i les festivitats que ens recorden a les persones que ens han deixat.

A mesura que passa el temps, i atenent el dol com correspon, s'aprèn a viure amb la pèrdua i a honorar la memòria de la persona que s'ha perdut.