Francis de Pablo feia dos anys que estava desaparegut: l'assassí va confessar a un amic on amagava el cadàver

Francis de Pablo va sortir de casa el 2022 i se'l va empassar la terra

La Policia Nacional ha resolt el cas gràcies a un testimoni protegit

Imatge del Francis de Pablo i l'amagatall on s'amagava el seu cadàver.

Imatge del Francis de Pablo i l'amagatall on s'amagava el seu cadàver. / CNP

Vanesa Lozano

Quan l'Scottex, el gos labrador de la Unitat Especial de Guies Canins de la Policia Nacional, va indicar al seu guia que hi havia restes biològiques enterrades sota el terra de la cuina d'una casa de camp a Aldea del Fresno. a Madrid, els investigadors van saber que havien resolt el cas que els portava de cap des de feia més de dos anys. 

Fins llavors, l'Israel, un dels dos presumptes assassins de Francisco de Pablo, de 32 anys i desaparegut la tarda del 21 de març de 2022 al barri madrileny d'Hortaleza, va pensar que ningú aconseguiria arribar fins a l'amagatall en el qual, durant dos anys i tres mesos, havia ocultat el seu cadàver, després de posar fi a la vida del jove colpejant-lo amb una barra de ferro al cap. Tot, segons ha confessat, per un deute de 300 euros que l'assassí havia contret amb la víctima relacionada amb una plantació de marihuana.

Segons el sumari, l'Israel va enterrar el cos de Francis a consciència, amb ajuda del seu amic Fernando, a l'interior d'una fossa sèptica d'una casa de camp, en una zona rural d'Aldea del Fresno, propietat del pare d'un d'ells. Allà, membres del GOIT (Grup Operatiu d'Intervencions Tècniques) de la policia van aconseguir recuperar-lo el passat 6 de juny després de més de dues hores foradant el terra per arribar a l'amagatall que els assassins havien camuflat sota la cuina de l'habitatge.

Alcohol i nervis

Però, segons la documentació del cas, després de matar Francis, l'alcohol i els nervis van acabar jugant una mala passada a un dels detinguts pel crim, que va acabar confessant davant un col·lega. La col·laboració d'aquest jove, que va acudir a la policia per delatar-lo, va ser determinant per resoldre el cas i trobar el cos del desaparegut.

"Soc aquí perquè vull aportar dades sobre la desaparició i assassinat de Francisco de Pablo Paéz", va dir als agents. "En Fernando i jo estàvem prenent una cervesa a casa seva, ell estava en un estat de nervis, i llavors em va dir que l'Israel havia posat fi a la vida del Francisco davant d'ell i que entre els dos havien traslladat el cos en el cotxe de l'Israel fins a un habitatge de la família d'aquest últim a Aldea del Fresno", va afegir.

El cotxe, a un lloc de desballestament de vehicles

D'acord amb la seva declaració, el Fernando li va explicar que el dia que va desaparèixer, la víctima va reclamar a l'Israel un deute de 300 euros, relaciont amb una plantació de marihuana que anaven a instal·lar en una finca de Torrejón de Ardoz. Un deute que, segons va assegurar el Fernando, pel pas del temps, havia ascendit a 3.000 euros. La víctima i l'Israel, un dels seus assassins, es van citar en aquesta finca i van discutir. Enmig de la baralla, segons la confessió del detingut, el Francis va tractar d'agredir-lo i, en resposta, ell el va colpejar al cap amb una barra metàl·lica.

Imatges de Francis de Pablo.

Imatges de Francis de Pablo. / Successos

"Segons em va explicar el Fernando, després del crim, quan ell i l'Israel van moure el cadàver fins a la casa del pare de l'Israel, van introduir el cos a la fossa sèptica situada a la cuina i, dies després, van tornar per fer treballs d'obra de paleta amb l'objectiu d'ocultar-lo".

El testimoni protegit va explicar als agents que l'Israel va encarregar després a un pintor, exempleat seu, que destruís en un lloc de desballestament de vehicles el cotxe en el qual van traslladar el cadàver per impedir que les restes de sang o altres vestigis els incriminessin.

"Que plori la seva mare"

En la seva confessió davant la policia, l'Israel va admetre els fets i va afirmar que havia assassinat el Francis perquè el tenia amenaçat. Segons la seva versió, no va tenir més remei que posar fi a la vida del jove perquè "perquè plori la meva mare, que plori la del Francisco".

Durant dos anys i tres mesos, la mare del Francis va buscar al seu fill, arribant a introduir-se en barraques de Valdemingómez i la Cañada Real. Tots els indicis que va recaptar van portar Juana Páez a pensar que el seu fill s'havia ficat en problemes relacionats amb el tràfic de drogues i que, probablement, no tornaria a veure'l amb vida.

Malgrat tot, la dona va buscar el seu fill fins al final, amb ajuda de SOS Desaparecidos i del seu advocat Juan Manuel Medina. Va mantenir l'esperança de trobar-lo fins que, fa uns dies, uns policies van arribar a la seva casa amb un braçalet de plata que la dona coneixia molt bé: en lletres grans, porta escrit el nom de l'amo: Francis.